In 1922, dupa destramarea Imperiului Otoman, Egiptul si-a proclamat independenta si s-a declarat monarhie constitutionala. Intre cele doua razboaie mondiale nivelul de reprezentare diplomatica dintre cele doua state a fost ridicat la rangul de legatie.
In februarie 1930 viitorul rege Carol al II-lea, pe atunci exilat la Paris in urma renuntarii la tron, a calatorit aproape o luna prin tara faraonilor, unde a fost primit de regele Fuad. Relatiile diplomatice romano-egiptene, rupte in timpul celui de-al doilea razboi mondial din cauza situarii celor doua state in tabere adverse au fost reluate in 1947.
Dupa instaurarea regimului comunist la Bucuresti relatiile diplomatice ale Romaniei au fost marcate o vreme de puternica dependenta fata de Moscova. Astfel, reprezentantul diplomatic al Romaniei la Cairo urma firesc "linia" colegului sovietic. Chivu Stoica, presedinte al Consiliului de Stat (echivalenta functiei de sef de stat) a fost primul demnitar roman de rang inalt care a vizitat Egiptul in noiembrie 1966.
In a doua jumatate a deceniului sapte relatiile romano-egiptene au cunoscut doua momente de tensiune. Primul, in iulie 1967, dupa Razboiul de Sase Zile, cand Romania a refuzat sa rupa relatiile diplomatice cu Israelul sI al doilea in vara lui 1969, cand reprezentanta diplomatica a Tel-Avivului la Bucuresti a fost ridicata la rangul de ambasada. Treptat, relatiile Romaniei cu Egiptul s-au ameliorat.
Tot articolul, in Jurnalul National
WikiLeaks: Opozantii lui Mubarak, finantati de SUA... Doua mumii egiptene, grav avariate intr-o tentativa de furt...