Antena Căutare

SPECIAL: In 30 de ani, Hosni Mubarak a vizitat Romania de zece ori

Extrem de stranse in perioada lui Nicolae Ceausescu, relatiile diplomatice dintre Romania si Egipt au o istorie mult mai veche. In aprilie 1906, Regatul Romaniei a stabilit relatii diplomatice cu Egiptul, la nivel de agentie diplomatica. Dupa cateva luni, in toamna aceluiasi an, a fost inaugurata o linie maritima directa intre Constanta si Alexandria, ceea ce a dat un nou imbold schimburilor comerciale. Sase ani mai tarziu, in toamna lui 1912, Abas Hilmi al II-lea, viceregele Egiptului, a fost oaspetele regelui Carol I la resedinta de la Sinaia. Cu aceeasi ocazie, viceregelui i-au fost prezentate salinele de la Slanic Prahova sI Rafinaria Vega.

In 1922, dupa destramarea Imperiului Otoman, Egiptul si-a proclamat independenta si s-a declarat monarhie constitutionala. Intre cele doua razboaie mondiale nivelul de reprezentare diplomatica dintre cele doua state a fost ridicat la rangul de legatie.

In februarie 1930 viitorul rege Carol al II-lea, pe atunci exilat la Paris in urma renuntarii la tron, a calatorit aproape o luna prin tara faraonilor, unde a fost primit de regele Fuad. Relatiile diplomatice romano-egiptene, rupte in timpul celui de-al doilea razboi mondial din cauza situarii celor doua state in tabere adverse au fost reluate in 1947.

Dupa instaurarea regimului comunist la Bucuresti relatiile diplomatice ale Romaniei au fost marcate o vreme de puternica dependenta fata de Moscova. Astfel, reprezentantul diplomatic al Romaniei la Cairo urma firesc "linia" colegului sovietic. Chivu Stoica, presedinte al Consiliului de Stat (echivalenta functiei de sef de stat) a fost primul demnitar roman de rang inalt care a vizitat Egiptul in noiembrie 1966.

In a doua jumatate a deceniului sapte relatiile romano-egiptene au cunoscut doua momente de tensiune. Primul, in iulie 1967, dupa Razboiul de Sase Zile, cand Romania a refuzat sa rupa relatiile diplomatice cu Israelul sI al doilea in vara lui 1969, cand reprezentanta diplomatica a Tel-Avivului la Bucuresti a fost ridicata la rangul de ambasada. Treptat, relatiile Romaniei cu Egiptul s-au ameliorat.

Tot articolul, in Jurnalul National

WikiLeaks: Opozantii lui Mubarak, finantati de SUA... Doua mumii egiptene, grav avariate intr-o tentativa de furt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x