Poluarea din oceane este extrem de distructivă pentru întreaga natură umană, motiv pentru care două studente au dezvoltat o bacterie care salvează planeta! Conform unor cercetări recente este posibil ca în anul 2050 să existe în oceane mai mult plastic decât pește și alte vietăți marine. Din acest motiv există multe persoane care lucrează pentru a genera soluții la această problemă.
În prezent, noutatea este o bacterie creată în laborator care mănâncă plasticul și îl transformă în apă. Invenția este dezvoltată de studentele Jeanny Yao și Miranda Wang în vârstă de 20 de ani, care lucrează la acest proiect încă din anii de școală și azi adună roadele acestuia. Au deja brevete și au obținut o finanțare de 400 de mii de dolari pentru a începe dezvoltarea la scară largă a produsului.
Au câștigat deja 5 premii datorită acestui proiect și au devenit populari, deoarece au fost cei mai tineri care au câștigat premiul științei Perlman. Toate datorită micilor sale bacterii capabile să transforme plasticul în CO2 și apă. Tehnologia este folosită în două moduri: Pentru curățarea plajelor și, de asemenea, pentru producerea de materii prime pentru îmbrăcăminte.
„Este practic imposibil să facem oamenii să nu mai folosească plasticul, avem nevoie de tehnologie pentru adistruge materialul și să-l facem biodegradabil”, spune Miranda Wang.
Dezvoltarea acestei tehnologii este împărțită în două părți.
În primul rând, plasticul este dizolvat sub influența enzimelor sub formă de catalizatori, prin care plasticul se distruge. Aceste componente sunt plasate într-o stație de biodigester, unde se comportă ca și cum ar fi resturi de alimente. Proiectul se derulează în doar 24 de ore, pentru a trece de la plastic la apă.