Statele Unite ale Americii se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) în următoarele 60 de zile, dacă Rusia nu va renunța la rachetele de croazieră. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Mike Pompeo.
Șeful diplomației americane a declarat, marți, într-o întâlnire la sediul NATO, că raza de acțiune a rachetei de croazieră rusă Novator 9M729 este o „amenințare pentru Europa” și că Moscova „subminează puternic securitatea naţională a Americii şi pe cea a aliaţilor noştri” prin acțiunile sale.
„SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia se întoarce la verificarea obligaţiilor sale de o manieră verificabilă”, a subliniat secretarul de stat american.
Potrivit șefului diplomației americane, Washingtonul va fi nevoit să restabilească balanţa militară după cele 60 de zile, dar a refuzat să prezinte alte detalii, precizând doar că testele şi desfăşurările de noi rachete sunt puse în aşteptare până atunci.
Mike Pompeo a făcut aceste declarații după ce NATO a acuzat marţi Rusia de „încălcarea materială” a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF.
„Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind „slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.
„Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea acestui tratat”, au subliniat miniştrii aliaţi.
De cealaltă parte, Rusia respinge acuzaţii prin care SUA şi NATO o acuză de încălcarea Tratatului INF, pe care afirmă că îl „respectă cu stricteţe”, potrivit News.ro.
„Rusia respectă cu stricteţe prevederile tratatului, iar partea americană ştie acest lucru”, a declarat marţi, la Moscova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
INF, semnat în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.
Noile acuzații vin după ce în luna martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de kilometri, dar este mobilă, scrie Agerpres.
În octombrie, Donald Trump a anunțat că SUA se retrag din Tratatul privind forțele nucleare intermediare. Recomandarea de retragere a SUA din INF a fost făcută de John Bolton, consilierul preşedintelui Donald Trump pe probleme de securitate naţională. Vladimir Putin a criticat în repetate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, dar şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.