Antena Căutare

SUA amenință! Acțiunea radicală pe care ar putea să o facă în următoarele zile, din cauza Rusiei. Răspunsul Moscovei

Statele Unite ale Americii se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) în următoarele 60 de zile, dacă Rusia nu va renunța la rachetele de croazieră. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Mike Pompeo.

Statele Unite ale Americii se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) în următoarele 60 de zile, dacă Rusia nu va renunța la rachetele de croazieră. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Mike Pompeo.

Șeful diplomației americane a declarat, marți, într-o întâlnire la sediul NATO, că raza de acțiune a rachetei de croazieră rusă Novator 9M729 este o „amenințare pentru Europa” și că Moscova „subminează puternic securitatea naţională a Americii şi pe cea a aliaţilor noştri” prin acțiunile sale.

„SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia se întoarce la verificarea obligaţiilor sale de o manieră verificabilă”, a subliniat secretarul de stat american.

Potrivit șefului diplomației americane, Washingtonul va fi nevoit să restabilească balanţa militară după cele 60 de zile, dar a refuzat să prezinte alte detalii, precizând doar că testele şi desfăşurările de noi rachete sunt puse în aşteptare până atunci.

Mike Pompeo a făcut aceste declarații după ce NATO a acuzat marţi Rusia de „încălcarea materială” a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF.

„Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind „slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.

„Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea acestui tratat”, au subliniat miniştrii aliaţi.

De cealaltă parte, Rusia respinge acuzaţii prin care SUA şi NATO o acuză de încălcarea Tratatului INF, pe care afirmă că îl „respectă cu stricteţe”, potrivit News.ro.

„Rusia respectă cu stricteţe prevederile tratatului, iar partea americană ştie acest lucru”, a declarat marţi, la Moscova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

INF, semnat în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

Noile acuzații vin după ce în luna martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de kilometri, dar este mobilă, scrie Agerpres.

În octombrie, Donald Trump a anunțat că SUA se retrag din Tratatul privind forțele nucleare intermediare. Recomandarea de retragere a SUA din INF a fost făcută de John Bolton, consilierul preşedintelui Donald Trump pe probleme de securitate naţională. Vladimir Putin a criticat în repetate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, dar şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

Dorința de a fi „modele perfecte” le-a adus la un pas de moarte! Mama lor este disperată. „Alergam după ele să le convin... Beyonce și Ed Sheeran l-au omagiat pe Nelson Mandela. Cu ce ocazie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x