Antena Căutare

UPDATE! Alegeri prezidentiale in Rusia. Vladimir Putin, indicat castigator cu 61,8% din voturi

Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale din Rusia, conform rezultatelor de la exit-poll-uri, cu 61,8% din voturi, conform Russia Today.

UPDATE! Votul a luat sfarsit, exit-poll-urile il indica castigator pe Vladimir Putin, cu 61,8% din voturi, dupa centralizarea a 14,5% dintre sectiile de votare, potrivit AFP.

Gennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist, este al doilea clasat in scrutinul de duminica, obtinand 17,7% din voturi, potrivit exit-poll-urilor.

Populistul Vladimir Jirinovski (8% din voturi) s-a clasat pe locul al treilea dupa scrutinul de duminica, urmat de miliardarul Mihail Prohorov (7,5%) si centristul Serghei Mironov, un apropiat al Kremlinului (3,67%).

Cu o ora inainte de finalul scrutinului, prezenta la vot era de 56,3%.

In cursa pentru fotoliul de presedinte se afla urmatorii candidati: premierul Vladimir Putin, liderul Partidului Comunist, Gennadi Ziuganov, presedintele Partidului Democratic Liberal, Vladimir Jirinovski, reprezentantul formatiunii Rusia Justa, Serghei Mironov, precum si independentul Mihail Prohorov.

Peste 3.000 de fraude electorale au fost semnalate de observatorii organizatiilor neguvernametale in timpul scrutinului.


Autoritatile au intarit masurile de securitate in Mosova si in alte mari orase, in asteptarea scrutinului. Comisia electorala a decis amplasarea de camere video in toate sectiile de votare, pentru a preintampina fraudele, iar inregistrarile vor fi pastrate timp de un an.


Potrivit comisiei electorale centrale, rata participarii la vot a fost ridicata in aceste regiuni. Locuitorii Moscovei au inceput si ei sa voteze cu o ora in urma. Favoritul incontestabil al alegerilor este premierul Vladimir Putin, creditat de sondajele de opinie cu 60% sanse sa revina la Kremlin, dupa patru ani ca prim-ministru. Este insa pentru prima data cand Putin se confrunta cu un val de contestatii fara precedent si cu o revolta populara nemaintalnita pentru liderul rus.

Epoca lui Putin pare sa fie cunoscuta pentru noi din romanele istorice medievale: otraviri, asasinate la comanda, intoxicari, practic, o adevarata moda in perioada in care Putin a fost Presedintele Rusiei.



Rusia e impartita in doua tabere. O parte din alegatori, dupa sondaje, majoritara, il vede pe Vladimir Putin drept singurul capabil sa asigure securitatea si stabilitatea tarii. Ceilalti alegatori spun ca a stat prea mult la putere si ca ar fi fost nevoie de o schimbare. Occidentul insa priveste cu ingrijorarea catre Moscova.

Declaratiile lui Putin din ultima vreme amintesc tot mai mult de anii Razboiului Rece. Multi rusi sunt insa mandri de asta. Altii in schimb s-au impacat cu ideea ca nimeni nu poate sta in calea lui Putin catre Kremlin.

Restrangerea dramatica a libertatii presei sau restrangerea drepturilor cetatenesti nu se gasesc pe lista reprosurilor pe care rusii le-ar putea aduce lui Putin. Ii reproseaza mai degraba ca multi dintre ei se afunda in saracie si ca economia e parazitata de corupti.



foto: EPA/ Intact Images

Bilantul furtunilor din SUA a ajuns la 38 de morti... Accident feroviar in Polonia: Cel putin 14 morti si zeci de raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x