Antena Căutare

UPDATE! Fitch retrogradeaza Ungaria la categoria "junk", lasand-o fara rating de investitii

Ratingul de tara al Ungariei a fost retrogradata la categoria "junk" si de Fitch, ultima agentie internationala de rating care pastra calificativul Ungariei la "BBB-", informeaza Mediafax.

UPDATE! Dupa Standard & Poor's si Moody's, Fitch si-a modificat in scadere calificativele pentru Ungaria din cauza problemelor in asigurarea finantarii datoriei publice, a crizei din Europa si a perspectivelor mai slabe de crestere economica.

Calificativul pentru datorii pe termen scurt a fost de asemenea coborat, de la "F3" la "B". Ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in moneda locala a fost revizuit de la "BBB" la "BBB-".

Dupa ce s-a laudat ca poate stabiliza economia fara ajutor strain, guvernul Ungariei face, acum, eforturi sa ajunga la un acord cu FMI, in timp ce forintul este in cadere libera. Moneda nationala ungara a coborat ieri la un nivel minim istoric fata de euro. Analistii de la Budapesta cred ca premierul Viktor Orban va accepta conditiile FMI, deoarece alternativa ar fi... sinuciderea politica.

Acum trei ani, Ungaria a primit un ajutor de 20 de miliarde de euro de la FMI si Uniunea Europeana. Dar apoi a venit la putere partidul lui Viktor Orban care a rupt relatiile cu Fondul, sustinand ca se poate descurca si fara el. Acum, insa, guvernul si-a schimbat atitudinea.

Schimbarea a venit dupa o serie de masuri inedite ale guvernului, ca nationalizarea fondurilor private de pensii si o noua taxa asupra bancilor. Alarmati, investitorii straini au pretins dobanzi tot mai mari pentru a finanta datoria Ungariei, iar forintul a intrat in picaj.

Chiar si asa, guvernul nu este, inca, gata sa accepte toate conditiile Fondului. In joc este, in primul rand, independenta Bancii Nationale, un principiu esential si pentru Uniunea Europeana, dar pus la indoiala de un proiect de lege al lui Orban. Analistii cred, insa, ca premierul va trebui sa cedeze.

Pe langa contestatele masuri economice, Orban si partidul sau au adoptat si o noua Constitutie menita sa le intareasca puterea, dar care nu-i ajuta prea mult in lupta cu criza financiara.

Sursa: antena3.ro

Ehud Olmert, acuzat de coruptie... Sotul Iuliei Timosenko a cerut azil politic in Cehia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x