Antena Căutare

UPDATE! Fortele lui Gaddafi impusca manifestantii la Tripoli. SUA vor sa intervina in forta

Fortele loiale regimului politic al lui Muammar Gaddafi au deschis focul in plina strada in directia manifestantilor, dupa ce opozisia a anuntat ca au “eliberat” estul tarii, relateaza AFP.

UPDATE 17.05: Barack Obama propune o interventie militara in Libia

In cea de-a 11-a zi de revolte sangeroase contra regimului lui Gaddafi, care sustine ca oponentii sai sunt teleghidati de Al-Qaida, miscarea de contestare se extinde de la vest de Tripoli spre Benghazi, la 1.000 de kilometri est de capitala, in orasele de pe litoralul Mediteranei sau din apropierea litoralului, imensa majoritate a tarii, in proporti de 93% desertica, fiind ocolita de confruntari.

Fortele de ordine libiene au tras asupra manifestantilor in mai multe cartiere ale capitalei Tripoli, la iesirea de la rugaciunea de vineri, provocand moartea mai multor persoane, au declarat pentru AFP martori oculari.

"Fortele de ordine au tras asupra manifestantilor fara a face distinctie. Sunt morti pe strazile din Sug al Jomaa", a declarat pentru AFP un locuitor al cartierului.

Alti locuitori din alte cartiere de la periferia estica, precim Ben Ashur si Fashlum, au semnalat "focuri de arma in directia tuturor celor care se afla in strada".

Fortele de politie s-au desfasurat in jurul mai multor moschei pentru a impiedica manifestatiile, potrivit martorilor oculari. Sute de persoane manifesteaza la Tajura, un cartier din Tripoli, contra regimului.

Sustinatorii liderului libian sunt masati la Tripoli, unde militia Khamis dispune de 9.000 de combatanti, de tancuri si de avioane, potrivit unor informatii neconfirmate.

Semn ca puterea incearca sa stavileasca valul de contestare, televiziunea oficiala libiana a anuntat un ajutor de 400 de dolari pentru familiile libiene, precum si cresterea cu 150% a salariilor anumitor functionari.

La Tobruk, in estul tarii, peste 1.000 de persoane s-au adunat in cadrul unei manifestatii de protest, fluturand steaguri din timpul monarhiei libiene a regelui Idriss Senussi, care s-a impus ca un simbol al insurectiei. "Libia libera! Gaddafi afara!". "Poporul vrea caderea regimului!", scandeaza acestia.

Un locuitor din Musratha, al treilea oras ca marime al tarii, a declarat pentru AFP ca fortele loiale lui Gaddafi au fugit, dar ca au avut loc confruntari la o baza aeriana situata in apropiere, care s-au soldat cu moartea a doua persoane.

La Musratha, confruntari violente au opus zilele trecute partizani ai regimului "sustinuti de mercenari africani" si manifestanti, potrivit mai multor martori oculari.

La vest de Tripoli, in orasul Zawiyah, teroristii au sugrumat mai multi soldati, potrivit agentiei oficiale Jana, in timp ce jurnalul libian Quryna, din Benghazi, au fost ucise 23 de persoane intr-un asalt al fortelor de securitate asupra orasului.

Sursa: Jurnalul National

Barack Obama propune o interventie militara in Libia... Imagini din satelit: Posibila instalatie nucleara in Siria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x