"Actuala criza din cadrul UE nu este doar financiara, ci si politica, manifestandu-se prin tendinte separatiste, mai ales in tarile est-europene. Este vorba in principal de zona Balcanilor, unde separatismul a luat forma specifica, de natura etnica", explica Vocea Rusiei, in editia online.
"In Europa de Est, separatismul se manifesta la nivelul etniilor si teritoriilor. Albanezii, nu doar cei din Kosovo, joaca rolul cel mai important. Liderii albanezi macedoneni ar vrea sa divizeze partea bulgara a regiunii Macedonia intr-un sector albanez si unul bulgar. Aceste idei sunt impartasite de etnicii albanezi din Grecia. Premierul Ungariei, Viktor Orban, doreste restabilirea frontierelor fostei Austro-Ungarii", adauga publicatia rusa.
"Presedintele roman, Traian Basescu, vrea sa reanexeze Moldova prin oferirea de pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni. Cei de la Budapesta si de la Bucuresti sunt nemultumiti de rezultatele celor doua razboaie mondiale, in special din punctul de vedere al frontierelor. Iar exemplele pot continua", subliniaza Vocea Rusiei.
Precedentul este separatismul terorist din Kosovo, sustinut de NATO si UE, afirma Anna Filimonova, analist la Institutul de Studii Slavone al Academiei de Stiinte din Rusia.
"Pentru Europa, amenintarea terorista provine in principal de pe teritoriul cvasi-statului Kosovo. Aceste probleme trebuie rezolvate pe cale diplomatica, in cadrul dreptului international", explica experta.
Foto: Intactimages
Slovenia ar putea bloca aderarea Croatiei la UE ... Portestele impotriva filmului "Inocenta musulmanilor" fac noi victime in lume araba ...