Antena Căutare

WikiLeaks: CIA a folosit o baza aeriana turca pentru a transporta suspecti de terorism

CIA a folosit o baza aeriana turca, cu acordul Ankarei, pentru a transporta presupusi suspecti de terorism, relateaza luni cotidianul german Die Welt, care citeaza o telegrama diplomatica dezvaluita de WikiLeaks.

In total, 24 de zboruri ale Agentiei americane de informatii secrete au aterizat la baza de la Incirlik, in sudul Turciei, intre 2002 si 2006, data la care autoritatile turce au anulat autorizatia privind transferului de detinuti, conform Die Welt, citat de AFP.

Cotidianul citeaza o telegrama diplomatica, datata 8 iunie 2006 si obtinuta de publicatia norvegiana Aftenposten dintre cele 250.000 de documente colectate de WikiLeaks, in care ambasadorul american la Ankara face referire la autorizatia data de Turcia avioanelor CIA.

'Autoritatile militare turce ne-au permis folosirea, incepand din 2002, a bazei de la Incirlik pentru realimentarea avioanelor participante la operatiunile de transport de prizonieri in cadrul operatiunii 'Fundamental Justice', insa au retras aceasta autorizatie in februarie acest an', se arata in textul citat.

La 15 iunie 2006, purtatorul de cuvant al guvernului turc Namik Tan a afirmat public faptul ca 'Turcia nu a participat in niciun moment la operatiuni secrete ale CIA' si ca 'nu o va face niciodata'.

Die Welt subliniaza ca guvernul conservator islamic nu a venit la putere decat in noiembrie 2002 si ca este posibil ca autorizatia sa dateze de dinaintea alegerilor. Apoi, guvernul condus de AKP (Partidul Justitiei si Dezvoltarii) ar fi "tolerat" pur si simplu aceste practici.

Conform Consiliului Europei, 14 tari europene, printre care si Turcia, ar fi autorizat realimentarea sau survolarea teritoriilor lor de catre avioane ale CIA care transportau suspecti pentru a-i interoga in strainatate, iar doua tari - Polonia si Romania - ar fi gazduit inchisiori CIA, reaminteste AFP.

Sursa: Jurnalul National

Serviciile secrete franceze: Familia fostului presedinte Ben Ali ar fi fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur... Romania, condamnata de CEDO: 3,6 milioane euro pentru incalcarea dreptului la proprietate in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x