Antena Căutare

Adevărul a ieșit la lumină! S-a descoperit adevărata cauză a dispariției dinozaurilor!

După un mister ce a provocat mintea umană timp de zeci de ani, oamenii de știință au dat în sfârșit verdictul cu privire la adevărata cauză a dispariției dinozaurilor. La sfârșitul Cretacicului dinozaurii non-aviari și trei sferturi din speciile de viață de pe planetă au dispărut. Aceasta este o extincție în masă ale cărei cauze continuă să producă dezbateri între oamenii de știință.

Galerie
Descoperirea este incredibilă

După un mister ce a provocat mintea umană timp de zeci de ani, oamenii de știință au dat în sfârșit verdictul cu privire la adevărata cauză a dispariției dinozaurilor. La sfârșitul Cretacicului dinozaurii non-aviari și trei sferturi din speciile de viață de pe planetă au dispărut. Aceasta este o extincție în masă ale cărei cauze continuă să producă dezbateri între oamenii de știință.

Impactul cu un meteorit survenit în urmă cu 66 de milioane de ani, cumulat cu schimbările climatice începute dinainte și provocate de vulcanism, ar fi reușit să pună capăt lungii domnii a dinozaurilor, au afirmat marți cercetătorii americani.

Cercetătorii americani au căutat să înțeleagă ce s-a întâmplat în acel moment studiind evoluțiile geologice și din lumea animală de pe insula Seymour situată în Antarctica.

Articolul continuă după reclamă

Studiile au demonstrat adevărul

Zece dintre cele 24 de specii de moluște care populau această insulă au dispărut cu mult timp înainte de căderea meteoritului peste regiunea Yucatan din Mexic, impact prezentat de multe ori drept principala cauză a dispariției dinozaurilor, susține studiul. Dispariția acestor zece specii este legată de uriașele erupții vulcanice din Deccan (vestul Indiei), care au împrăștiat în atmosferă uriașe cantități de cenușă, de pulberi și dioxid de carbon.

Pământul, lovit de un obiect venit din cer

Însă dispariția celorlalte 14 specii de moluște este legată de momentul în care Pământul a fost lovit de acest obiect venit din cer la sfârșitul Cretacicului. Impactul a declanșat, de asemenea, un proces de încălzire globală, arată Agerpres.

"Am stabilit că extincția în masă de la finele perioadei cretacice a fost cauzată de o combinație a activității vulcanice și impactul meteoritului, dând o dublă lovitură dinozaurilor", consideră Sierra Petersen de Universitatea din Michigan (SUA), co-autor al studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat compoziția chimică a 29 de cochilii fosilizate, ale căror organisme au trăit în perioada cuprinsă între 65,5 milioane de ani și 69 de milioane de ani pe insula Seymour.

Echipa de oameni de știință a descoperit că temperaturile din sudul oceanului Antarctic au crescut cu aproximativ 7,8 grade Celsius după erupțiile vulcanice din vestul Indiei care au durat mii de ani și au răspândit un volum uriaș de gaze toxice în aer.

Temperatura a crescut din nou brusc cu 1,1 grade Celsius aproximativ 150.000 de ani mai târziu, perioadă care corespunde cu căderea meteoritului Chicxulub din Mexic.

"Aceste noi date permit stabilirea unei legături directe între vulcanism, evenimentele consecutive impactului meteoritului și procesul de dispariției în masă — această legătură fiind reprezentată de schimbările climatice", a explicat Sierra Petersen.

Încălzirea climatică provocată de vulcanism "ar fi putut spori presiunile asupra ecosistemului, făcându-l mai vulnerabil la sosirea meteoritului".

Așa se mănâncă, de fapt, cu bețișoarele chinezești! Misterul a fost elucidat, de acum nu vei mai avea probleme la restau... I-a apărut în vis! Mădălina Manole, mesaj sfâșietor de dincolo de moarte!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x