Antena Căutare

Alertă mondială. 35 % din Marea Barieră de Corali a dispărut, iar previziunile sunt sumbre!

Numeroase recifuri din Marea Barieră de corali, bijuterie a patrimoniului australian, riscă să dispară în următorii 20 de ani ca urmare a episoadelor masive de albire, provocate de încălzirea climatică, au avertizat vineri cercetători în domeniu

Numeroase recifuri din Marea Barieră de corali, bijuterie a patrimoniului australian, riscă să dispară în următorii 20 de ani ca urmare a episoadelor masive de albire, provocate de încălzirea climatică, au avertizat vineri cercetători în domeniu.

Alți oameni de știință anunțaseră săptămâna trecută că minunea naturală înscrisă în Patrimoniul Umanității trece prin cel mai sever episod de albire a coralilor înregistrat vreodată, precizând că sunt afectate 93% dintre recifuri, relatează AFP.

Observații aeriene și inspecții submarine au permis cercetătorilor de la Universitatea James Cook din Townsville (nord-est, Queensland) să constate că numai 7% din Marea Barieră au scăpat de albire, acest lucru putând fi fatal coralilor.

Fenomenul de dispariție se traduce printr-o decolorare a coralilor, provocată de creșterea temperaturii apei, care duce la expulzarea algelor simbiotice ce le dau culoarea și nutrienții. Recifurile își pot reveni dacă apa se răcește, dar pot pieri dacă fenomenul de încălzire persistă.

Într-un alt studiu, experți ai Centre of Excellence for Climate System Science, organism finanțat de guvernul australian, apreciază că aceste episoade de albire vor deveni normă pentru corali dacă emisiile de gaze cu efect de seră, responsabile de încălzirea climatică, vor continua să crească. Aceste episoade ar putea apărea o dată la doi ani.

Ținând seama că recifurilor le sunt necesari uneori circa 15 ani pentru a-și reveni după asemenea perioade, "riscăm să pierdem porțiuni întregi din Marea Barieră în următoarele două decenii".

Temperaturile extreme observate în luna martie "vor fi norma în anii 2030, supunând ecosistemele din Marea Barieră de corali unei puternice presiuni", a spus Andrew King, unul dintre cercetătorii care au elaborat studiul centrului menționat.

"Studiul nostru arată că probabilitatea ca actualul episod de albire să se producă este de 175 de ori mai mare în perioada contemporană decât într-o lume în care oamenii nu ar emite gaze cu efect de seră", a adăugat el. "Am micșorat șansele de supraviețuire a uneia dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii", a încheiat cercetătorul, citat de Agerpres.

VIDEO GENIAL: N-o ţii ca Păcală, dar nici să n-o arunci! Ai idee ce poţi să faci cu o uşă din lemn?... Tutankhamon a avut un pumnal de origini extraterestre! Cum a ajuns faraonul egiptean să aibă un astfel de obiect!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x