Cu ochi mari albaştri şi codiţe viguroase, doi pui de felină adoptaţi de o familie din oraşul San Antonio din Statele Unite au părut adorabili până când, la numai şapte săptămâni de viaţă, au început să sfâşie biberoanele cu lapte şi să îi muşte de mâini pe cei care încercau să-i hrănească, informează Reuters.
Membrii familiei, ale căror nume nu au fost făcute publice, au declarat autorităţilor că au crezut că puii făceau parte dintre exemplarele rare şi foarte apreciate de pisici domestice din rasa Bengaleză. Însă, micile feline s-au dovedit a fi exemplare de râs roşu, o specie sălbatică.
Puii au fost predaţi în această săptămână unui adăpost, iar autorităţile au anunţat joi că familia este investigată pentru posibila încălcare a legislaţiei statului Texas privind speciile de animale sălbatice.
''Puii de pisică Bengaleză arată ca pisicile domestice. Ele nu seamănă cu pisicile sălbatice'', a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Serviciului pentru Protecţia Animalelor din San Antonio, Lisa Norwood, adăugând că cele două specii sunt foarte rar confundate.
Familia a declarat iniţial reprezentanţilor serviciului că a descoperit puii abandonaţi pe o alee. Ulterior, ei au mărturisit că cele două feline au fost găsite de o rudă într-o ronă rurală apropiată şi au fost aduşi în San Antonio, după cum a explicat Norwood.
În cazul în care se dovedeşte că membrii familiei care au luat puii cunoşteau că aceştiau erau exemplare de râs roşu pot fi acuzate de perturbarea vieţii animalelor sălbatice, au precizat autorităţile.
Între timp, autorităţile o caută pe mama puilor deoarece în cazul în care aceasta nu este găsită cei doi nu se vor mai putea întoarce niciodată în sălbăticie.
Puii sunt îngrijiţi cu cât mai puţin contact uman pentru a nu-şi pierde frica naturală de oameni care îi ajută să supravieţuiască ţinându-i departe de zonele populate, a explicat Lynn Cuny, fondatoarea centrului Wildlife Rescue and Rehabilitation unde sunt găzduite exemplarele. ''Atunci când creştem astfel de puiuţi, care nu trebuiau să fie luaţi de lângă mama lor, este nevoie multă muncă pentru a ne asigura că rămân sălbatici'', a spus Cuny. ''Oamenii nu sunt prietenii lor, noi suntem duşmanii', a adăugat ea.
În cazul în care mama puilor nu va fi găsită, ei vor rămâne timp de un an în cadrul rezervaţiei de 85,8 hectare, iar ulterior vor fi eliberaţi într-un habitat protejat.
''Cel mai bun sfat este ca oamenii să lase animalele sălbatice în pace, în special puii, pentru că părinţii lor sunt mai mereu prin preajmă'', a precizat Cuny.