Antena Căutare

BAC 2012: Elevii nu mai stiu nici sa copieze - Fituici, cumparate on-line

Cu numai cateva zile inainte de prima proba a BAC-ului 2012, Internetul abunda de oferte si super oferte de fituici sau copiute. Iar site-urile respective se lauda ca acestea sunt facute chiar de profesori cu experienta si respecta intocmai programa si baremele de corectare. Din punct de vedere comercial, comerciantii nu pot fi blamati. Cand exista cerere, trebuie sa si ofere cineva. Problema este insa mai grava. Desi se prezinta nepregatiti, gandindu-se ca se vor putea "inspira", unii elevi de liceu din ziua de astazi nu mai stiu sau nu se mai obosesc sa-si faca nici macar fituici.

Pentru cine nu stie sau nu a practicat, copiatul este o "arta". Trebuie sa ai stapanire de sine, miscari line si naturale, care sa nu-ti tradeze intentiile, "tehnica" si, cel mai important, din ce sa copiezi. Daca la lucrarile de control inopinate, in functie de profesor, mai poti sa arunci un ochi la colegul din fata, de exemplu, sau, la teza la istorie, sa scoti o carte pe genunchi ori sa scrii pe banca datele importante, in cazul dascalilor care nu vor sa se copieze lucrurile se complica. Iar pana la aparitia gadget-urilor (handsfree, smartphone, etc.), "baza" o constituiau fituicile.

Dar nu copiutele facute de altii, chiar daca costa doar 10-12 lei pentru o materie ori sunt redactate de cel mai bun prieten, ci cele scrise cu mana proprie. De ce? Simplu. Chiar daca nu poate fi catalogata drept o metoda de a invata, conceperea fituicii forteaza elevul/studentul sa treaca prin materie. De asemenea, selectand informatia este imposibil sa nu retii ceva. Si, cel mai important, daca elevul are "experienta" si memorie vizuala buna, cand profesorul scrie subiectele pe tabla, acesta poate vizualiza cu ochii mintii pe ce fituica gaseste ce are nevoie.

Prin urmare, fituicile facute de "specialisti", fie ei si profesori, sunt aproape inutile, chiar daca respecta matricea de corectare si toate informatiile necesare la materia respectiva. Doar cine nu a copiat poate crede ca are timp, de exemplu, sa caute subiectul in peste 180 de pagini de fituici, in timpul unei teze.

In ceea ce priveste BAC-ul, copiatul, fie el cu fituici facute sau comandate on-line, formule scrise pe picior ori copiute ascunse in sutien, a devenit aproape imposibil si extrem de riscant, dupa introducerea camerelor video in salile de examinare anul trecut.

Articolul continuă după reclamă

La BAC-ul din 2011, acestea au "imortalizat" o situatie dezastruoasa a invatamantului romanesc, rata de promovabilitate ajungand abia la 45.89%, la nivel national. Iar in 2012, Ministerul Educatiei a anuntat ca toate salile de examen vor fi monitorizate.

Foto: presstern-kits.ro

Expeditie esuata pe Marea Neagra: Un norvegian a fost salvat din larg de Garda de Coasta... VIDEO! Horoscop de weekend: Vezi ce iti rezerva astrele!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x