Secretul a fost descoperit! Ce mesaj a ascuns Leonardo da Vinci într-o celebră pictură? Sute de ani a stat ascuns

Descoperire complet neașteptată pentru oamenii de știință! Ce secret a ascuns celebrul Leondardo da Vinci în pictura „Fecioara între stânci”? Misterul a fost deslușit cu o tehnologie specială, la sute de ani după ce opera a fost realizată!

Ce se ascunde sub pictura lui Leonardo daVinci?

Pânza lui Leonardo da Vinci ''Fecioara între stânci'', una dintre celebrele sale lucrări, ascunde o altă imagine dedesubt, cea a unei schiţe a lui Iisus copil, cu aripi, conform unei noi examinări cu raze-X, informează vineri Live Science.

Acesta nu este primul semnal că pânza "Fecioara între stânci" ascunde nişte schiţe mai vechi ale maestrului renascentist.

O examinare cu lumină infraroşie realizată în august 2019 a dezvăluit existenţa şi a unei schiţe a Fecioarei Maria în partea superioară a tabloului. Această nouă examinare a pânzei a fost realizată folosind o tehnică denumită macro-fluorescenţă cu raze-X (MA-XRF) - precum şi un nou algoritm de interpretare a datelor - şi a dus la descoperirea capului şi aripilor unui copil Iisus.

Secretul a fost descoperit! Ce mesaj a ascuns Leonardo da Vinci într-o celebră pictură? Sute de ani a stat ascuns

Ce se ascunde sub pictura lui Leonardo daVinci?

Ce se ascunde sub pictura lui Leonardo daVinci

"A fost ca şi când am fi căutat acul în carul cu fân, dar sentimentul pe care l-am avut când am văzut aripile şi capul a fost extraordinar", a comentat Pier Luigi Dragotti, profesor la Departamentul de Inginerie Electrică şi Electronică din cadrul Imperial College of London.

Tehnica MA-XRF funcţionează prin excitarea unor elemente chimice individuale din pictură, care capătă o strălucire slabă ce poate fi identificată de un scanner cu sensibilitatea ridicată. Această tehnică este folosită de mai bine de un deceniu pentru a studia vechi picturi, conform unui articol publicat în martie 2018 de Microchemical Journal.

Chipul lui Iisus copil a fost identificat folosind un algoritm performant pentru a interpreta datele obţinute prin tehnica MA-XRF. Dezvoltat de Pier Luigi Dragotti, acest algoritm a lăsat sarcina de a căuta indicii ale unor eventuale schiţe ascunse sub pânză cu ajutorul computerului.

Elementul cheie pentru descoperirea acestei schiţe a fost zincul. Schiţa copilului Iisus cu aripi a fost realizată folosind o substanţă care conţinea zinc.

"În primă instanţă am recepţionat semnale foarte slabe de la zincul de pe pânză, din cauza suprapunerii sale cu alte elemente chimice, însă algoritmul ne-a dat mai multă încredere în semnalele ce aveau legătură cu desenul de dedesubt", a susţinut şi Catherine Higgitt, cercetător la Galeria Naţională din Londra, care a participat la descoperirea acestei schiţe.

Nu se ştie de ce Leonardo da Vinci a renunţat la această schiţă şi a pictat peste ea pânza "Fecioara între stânci", informează cei de la Agerpres.

Parteneri
Diana Munteanu, despre frumusețea prezentului: „Fiecare moment este unic și trebuie trăit așa cum este”
Diana Munteanu este una dintre cele mai frumoase și vesele femei din România. Plină de energie, Diana ne bucură în fiecare dimineață de weekend la matinalul difuzat pe Antena 1, Neatza de Weekend. De data aceasta, prezentatoarea TV a decis să aducă la fel de multă bucurie și colegilor noștri în cadrul interviului pe care ni l-a acordat.
Catine.ro
Ultimele știri