Antena Căutare

Cele mai neplacute sunete din lume

Neurologii de la Newcastle University, din Marea Britanie, au stabilit o noua lista a celor mai neplacute sunete pentru creierul uman, din gama celor pe care le auzim in viata de zi cu zi. Campionul s-a dovedit a fi cutitul frecat pe sticla. Printre cele mai iritante sunete se numara si frecarea unei furculite pe sticla, precum si a cretei si unghiilor pe tabla.

Lucrand cu 13 voluntari, cercetatorii le-au testat reactiile la 74 de sunete specifice, folosind un scaner fMRI cu care le-au monitorizat activitatea cerebrala. Informatiile senzoriale privind sunetele sunt trimise de la urechea interna catre cortexul auditiv, unde sunt procesate. Sunetele neplacute activeaza insa si amigdala, o regiune diferita a creierului, care proceseaza cu precadere emotiile. De aici si senzatia puternica pe care ne-o provoaca zgomotele iritante, precum celebrul sunet al unghiilor zgariind o tabla, aparent o forma universala de tortura.

Cele mai neplacute sunete par a fi cele cu frecventa cuprinsa intre 2.000 si 5.000 Hz, lucru care nu i-a surprins pe autorii studiului, publicat recent in revista stiintifica Journal of Neuroscience si citat de The Guardian. “Aceasta este frecventa la care urechile noastre sunt cele mai sensibile. Chiar daca inca mai sunt dezbateri cu privire la motivul pentru care suntem sensibili la aceasta gama, printre sunetele frecvente cu astfel de frecvente se numara si tipetele, pe care le consideram instinctiv neplacute”, explica unul dintre autorii studiului, dr. Sukhbinder Jumar.



Asculta cele mai neplacute sunete pe ScienceFocus.ro!

foto: Hepta.ro

In Indonezia, partidele de fotbal sunt INCENDIARE! Tinerii joaca, in picioarele goale, cu o minge in flacari... NASA: Curiosity a descoperit pe Marte o roca similara cu cele de pe Terra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x