- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Lucrand cu 13 voluntari, cercetatorii le-au testat reactiile la 74 de sunete specifice, folosind un scaner fMRI cu care le-au monitorizat activitatea cerebrala. Informatiile senzoriale privind sunetele sunt trimise de la urechea interna catre cortexul auditiv, unde sunt procesate. Sunetele neplacute activeaza insa si amigdala, o regiune diferita a creierului, care proceseaza cu precadere emotiile. De aici si senzatia puternica pe care ne-o provoaca zgomotele iritante, precum celebrul sunet al unghiilor zgariind o tabla, aparent o forma universala de tortura.
Cele mai neplacute sunete par a fi cele cu frecventa cuprinsa intre 2.000 si 5.000 Hz, lucru care nu i-a surprins pe autorii studiului, publicat recent in revista stiintifica Journal of Neuroscience si citat de The Guardian. “Aceasta este frecventa la care urechile noastre sunt cele mai sensibile. Chiar daca inca mai sunt dezbateri cu privire la motivul pentru care suntem sensibili la aceasta gama, printre sunetele frecvente cu astfel de frecvente se numara si tipetele, pe care le consideram instinctiv neplacute”, explica unul dintre autorii studiului, dr. Sukhbinder Jumar.
Asculta cele mai neplacute sunete pe ScienceFocus.ro!
foto: Hepta.ro