Antena Căutare

Concert inedit în cimitir de Ziua Morţilor! Cu lumânări şi flori în mâini, au venit să se roage pentru rudele dispărute

Ziua Morţilor sau Luminaţia, aşa cum i se mai spune în popor, a fost sărbătorită în tot Ardealul. Cimitirele au devenit aseară adevărate oaze de lumină, iar oamenii s-au rugat pentru odihna sufletelor celor plecaţi.

În Cluj, artiştii Filarmonicii de Stat Transilvania au oferit, chiar în cimitir, un concert de muzică simfonică. Cimitirul Central din Cluj a devenit aseară cea mai luminată zonă. Cu lumânări şi flori în mâini, sute de credincioşi au venit să se roage pentru rudele dispărute. Pe o scenă improvizată chiar la intrare, Filarmonica de Stat Transilvania le-a alinat sufletele.

Nu întâmplător s-a ales această oră pentru că este ora care coincide cu sfârşitul slujbei de seară şi de fapt acum începe comemorarea celor din morminte. De fapt, în trecut, pelerinajele la morminte se făceau la ora asta.

După ce, în timpul zilei, au curăţat mormintele, oamenii s-au recules acum în memoria celor dispăruţi. Emoţionaţi, au ascultat arii celebre precum ''Ave Maria'' sau ''Lacrymosa''. Şi în cimitirul din Oradea, după lăsarea întunericului, mormintele au fost acoperite cu flori, candele şi coroniţe.

Se spune că, de Luminaţie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar sufletele celor dispăruţi se întorc pe pământ, pentru a-şi vizita familiile. Sâmbăta morţilor de toamnă nu are o dată fixă. Se sărbătoreşte între 26 octombrie şi 8 noiembrie, înainte sau după Sfântul Dumitru.

VIDEO/ Așa da! Doi polițiști au fost filmați în timp ce schimbau roata unui bătrânel. „Felicitări că avem și poliție cu ... Cât costă o casă în care au locuit Nicolae și Elena Ceaușescu. Sumă colosală cerută pe "bijuteria arhitecturală&quo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x