Antena Căutare

„Dacă nu era Gheorghe, noi nu aveam turnul Eiffel”! Cel mai cunoscut simbol din lume poartă amprenta unui ROMÂN! Uite de ce!

Au trecut 125 de ani de la construcțiea turnului Eiffel, simbolul orașului Paris. Dar puțini sunt cei care știu că la realizarea acestuia a contribuit semnificativ un român.

Au trecut 125 de ani de la construcțiea turnului Eiffel, simbolul orașului Paris. Dar puțini sunt cei care știu că la realizarea acestuia a contribuit semnificativ un român.

Se numește Gheorghe Pănculescu și a reușit să își pună amprenta românească asupra unui monument celebru în toată lumea. La recomandarea celebrului scriitor Vasile Alecsandri, acesta ajunge să lucreze la compania „Eiffel”.

Se întoarce în țară pentru a realiza construcția căii ferate București-Predeal, din anul 1878. Astfel, inginerul român inventează un nou sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată, descoperire ce a revoluționat întreg domeniul construcțiilor metalice. A fost atât de bun, încât a a terminat într-un singur an linia ferată despre care toți spuneau că va fi gata abia cinci ani mai târziu.

Însuși Gustave Eiffel a venit la Vălenii de Munte să-l caute pe inginerul român, impresionat fiind de descoperirea acestuia. Atunci i-a propus să colaboreze la construcția turnului Eiffel. Împreună, cei doi au realizat un simbol recunoscut în toată lumea.

În Franța, inginerul român este mai cunoscut și mai apreciatn decât în România. Totuși, Gustave Eiffel a mărturisit că celebrul turn nu s-ar fi putut realiza fără contribuția semnificativă a lui Gheorghe Pănculescu.

Marea Britanie, prima țară din lume în care un copil va putea avea TREI PĂRINȚI... Sfântul Agobard despre extratereștrii! Povestirile sunt cu adevărat șocante! Misterul ce a zguduit Biserica!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x