Un mormânt vechi de peste 5.000 de ani constituit sub forma unei gropi colective în care se află scheletele a patru indivizi a fost descoperit de arheologii prahoveni în comuna Ariceștii Rahtivani, în acest tumul fiind găsite materiale arheologice "foarte interesante" care atestă legăturile dintre populațiile din sudul României și Transilvania din acea epocă.
Șeful Biroului Arheologie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Alin Frînculeasa, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că pe un câmp situat în comuna Ariceștii Rahtivani, la nord de DN 72, se fac săpături pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi realizată o investiție.
În acest context, arheologii au descoperit un tumul vechi de aproximativ 5.100 de ani în care se află scheletele a patru indivizi.
Frînculeasca a explicat că în această groapă care a funcționat pe o perioadă mai lungă au fost efectuate înmormântări succesive de către un grup care probabil credea în existența unei anumite legături între indivizi.
Totodată, în acest mormânt colectiv au fost găsite materiale arheologice "foarte interesante", fiind vorba despre un vas întreg specific culturii Coțofeni, piese de podoabă realizate din cupru și perle de scoică, un pandantiv din os decorat cu incizii, dar și urme de ocru.
Potrivit lui Alin Frînculeasca, vasul respectiv este "foarte special", pentru că provine dintr-o cultură care nu este specifică Munteniei, ci Transilvaniei, iar descoperirea lui în Prahova atestă un tip de legătură între cele două zone, în acea perioadă.
Sursa: Agerpres
2017 va fi anul lor! Mult succes, bani și dragoste fără limită! Ele sunt ZODIILE norocoase... Maşină de lux, în valoare de peste 300.000 de dolari, folosită pe post de "căruţă", plină cu baloți de fân și ...