- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Acum insa, aceste minunate bijuterii care fac furori si multe alte accesorii asemanatoare, dar si alte obiecte, de la articole de imbracaminte, la echipamente, nave si avioane, vor fi scoase la vanzare la preturi tentante, pentru ca Ministerul Apararii din regatul insular a intrat la ananghie si e nevoit sa astupe o „gaura neagra" in bugetul sau, de 36 de miliarde de lire sterline. Pentru obiectele nou-noute nu se pune problema scaderii substantiale a pretului, in schimb, pretul celor folosite este adevarat chilipir, putand ajunge chiar si la o zecime din pretul initial.
Sa revenim la ceasuri. De pilda, un Raymond Weil Tango barbatesc, cadran negru, cifre arabe fosforescente, luneta de cristal de safir si limbi marcate manual cu email rosu are un pret este de 1.000 de lire sterline, iar un ceas de dama, Crystal Dior, incrustat cu 48 de diamante de 0,24 de carate, cu cadran lacuit in negru, curea cauciucata neagra, cu inchizatoare de cristal de safir negru, poate fi achizitionat cu 1.000 de lire sterline, in loc de 4.000, cat ar face initial. Sau, un Maurice Lacroix, cu luneta de cristal de safir albastru, rezistenta la zgarieturi, cu trei cronografe, cu cadran alb, patrat si cu limbi fosforescente este disponibil tot la acelasi pret, in loc de 5.000 de lire sterline, pretul initial.
Ca o comparatie de pe micile ecrane, cel mai popular exemplu ar putea fi actorul Daniel Craig, cel mai recent James Bond, care s-a afisat intr-unul din episoadele celebrului serial cu un Omega Seamaster Planet Ocean cu cronometru coaxial, cu cadran negru si luneta de cristal de safir, al carui pret de achizitie din magazin a fost de 4.275 de lire sterline. „Aceste ceasuri au fost achizitionate pentru SAS si agentii operativi care lucreaza la ambasadele noastre din strainatate, pentru a face impresie buna cand mergeau la evenimente si petreceri cu diplomati si demnitari locali, a explicat o oficialitate a ministerului britanic, pentru Daily Mail.
Intre alte obiecte pe care Ministerul Apararii le scoate la vanzare pe site-ul sau se numara veste speciale de lupta comandate pentru trupele SAS (350 de lire sterline, noi si numai 30 de lire sterline cele folosite), cutii cu creioane, cu tacamuri - cutite si furculite - sau chiar un frigider al carui pret initial de 6.000 de lire sterline a scazut la 920 de lire sterline. Se mai gasesc si o saltea pentru paturile din cabinele de pe nave si chiar un scaun portabil de stomatologie. Lista nu se opreste aici. Se mai vand costume si caschete de camuflaj, incaltaminte termica si chiar kilt-uri scotiene cu sosete asortate, echipamente de birou si echipamente medicale.
Aceste „maruntisuri" vor acoperi doar o mica parte din „gaura neagra" a ministerului, insa tot la mezat au fost scoase si piese „grele", ca nave de razboi, avioane si vehicule militare. De pilda, un portavion (carrier) HMS Ark Royal, care costa, nou, 200 de milioane de lire sterline, a ajuns la licitatie stil eBay la o oferta de 3,5 milioane de lire sterline. Sau 14 elicoptere Gazelle, abia daca vor ajunge la 100.000 de lire sterline, in timp ce toate 14, daca ar fi noi, ar fi achizitionate cu 5 milioane de lire sterline.
Potrivit estimarilor specialistilor, din vanzarile acestor echipamente nu se asteapta sa se obtina mai mult de 4 miliarde de lire sterline, ceea ce inseamna prea putin comparativ cu cat are nevoie ministerul ca sa-si acopere „gaura" de 36 de miliarde de lire sterline. Fata de toata aceasta initiativa s-au auzit si voci critice. „Singurul lucru de care putem fi siguri este acela ca, o data cu vanzarea acestor echipamente militare pretioase, vom avea nevoie din nou de ele, chiar in saptamana urmatoare. Este ca si cum am vinde argintaria de familie. Aceste lucruri ne-au costat milioane (de lire sterline - n.r.), iar acum ei incearca sa le vanda pe seminte. Nu este normal", a criticat parlamentarul britanic conservator Patrick Mercer initiativa Ministerului Apararii.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Hepta
FOTO! Vezi cum arata o stea cazatoare fotografiata din spatiu!... VIDEO! A inceput campionatul anual "de viteza" al melcilor din Franta...