- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Daniel Toma cultivă cu succes broccolini, o legumă înrudită cu renumitul broccoli, dar mult mai gustoasă. Fermierul din Buzău vinde leguma cunoscută și ca baby broccoli cu 35 de lei kilogramul, iar principalii săi clienți sunt din București.
Buzoianul spune că plantația lui de broccolini este unică la acest moment în România
Cultura de broccolini se află în localitatea buzoiană Amara, comuna Balta Albă, pe un teren pe care Daniel Toma l-a moștenit de la bunicii săi. Potrivit fermierului, până și copiii preferă acest soi, datorită gustului dulceag și a texturii apropiate de sparanghel:
„Din cauza temperaturilor ridicate, planta trebuie culeasă la momentul optim, pentru că altfel găsim planta ramificată, deja înflorită, adică ușor compromisă. Noi nu mai putem să o valorificăm în condițiile astea. Și copiii îl preferă, tocmai datorită gustului acesta dulce. Se consumă cu tot cu tijă.”, spune Daniel Toma, producător de broccolini, citat de Adevărul.
Daniel Toma spune că plantația lui de broccolini este unică la acest moment în România. El livrează doar în baza unor comenzi, la prețul de 35 de lei kilogramul, iar pentru a rezista transportului, aranjează legumele în recipiente cu apă.
„Ca mod de păstrare, se pot ține proaspete patru, cinci zile, introduse cu cotoarele în apă, într-un vas, și puse apoi în frigider. Este o plantă foarte dulce, zemoasă, crocantă, care poate fi mâncată și în stare crudă.”, a precizat fermierul Daniel Toma, citat de sursa menționată mai sus.
Deși există mici diferențe între broccolini și broccoli, primul se diferențiază prin gust. Broccolini se află de mai mulți ani în meniul unor restaurante de lux, dar și în vitrinele frigorifice ale unor băcănii din Capitală. Păstrarea se face la temperaturi scăzute.
„Către supermarketurile online livrăm la caserolă de 450 de grame, iar către băcănii, către restaurante, pur și simplu la lădiță, în funcție de câte kilograme dorește fiecare. Livrarea o facem rapid, cu mașina noastră frigorifică, pentru că pe căldurile care încă sunt, după cum vedeți, e foarte perisabil.”, a mai precizat Daniel Toma, citat de sursa menționată mai sus.
Buzoianul spune că a început afacerea în agricultură cu sparanghelul
Daniel Toma a început afacerea în agricultură cu producerea de sparanghel, iar ideea de a planta broccolini i-a venit în urmă cu patru ani. După ce în primul an a cultivat doar o suprafață ca experiment, anul acesta a dublat producția:
„Am fost printre primii care am cultivat sparanghel în România, apoi cu broccolini, la fel, cred că suntem singurii. Noi o cultivăm de vreo... cred că patru, cinci ani. Încercăm să promovăm și să o facem cunoscută și pe piața din România”, a precizat producătorul buzoian de broccolini, potrivit Adevărul.