De-a lungul timpului, istoricii au cercetat, au căutat și au încercat să descopere indicii despre locul unde ar fi fost ascunsă fabuloasa avere a regelui dac Decebal.
Potrivit unor autori antici, prada de război a romanilor după cucerirea Daciei ar fi însumat peste 160 de tone de aur şi peste 300 de tone de argint, însă o parte din comori nu a fost încă descoperită. Există numeroase relatări despre locuri care au ascuns comorile dacilor, iar cu timpul, au existat mai multe versiuni despre împrejurările descoperirii acesteia.
Cea mai mare comoară găsită după cucerirea Daciei de către romani a fost găsită la mijlocul secolului al XVI-lea. Tezaurul preţios ar fi fost ascuns vreme de secole în apele râului Strei (Sargeţia) în apropiere de Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi ar fi fost descoperitt, din întâmplare, de către localnici.
Cea mai cunoscută a fost prezentată de cărturarul Gheorghe Şincai în Hronica Românilor, apoi Lazius a prezentat povestea comorii din Sargeţia în trei variante asemănătoare, iar într-una dintre relatări menţiona că 1.000 de lysimachi (monede antice de aur) şi un şarpe de aur ar fi ajuns la Viena, după moartea lui Martinuzzi. Un alt istoric al vremii, Hieronimus Martinengus, a relatat în anul 1552 că tezaurul pe care cardinalul îl deţinea din comoara găsită în Strei se ridica la 30.000 de lysimachi, iar după asasinarea acestuia nu s-a mai găsit aproape nimic din comoară. Un alt cărturar, Johannes Matheius, a scris în anul 1554 că tezaurul de monede de aur a fost descoperit sub o boltă de piatră peste care crescuse un copac. Acesta afirma că arborele s-a prăbuşit şi a scos la iveală ascunzătoarea în care era aurul. Unii dintre cercetători au susţinut că a fost puţin probabil ca tezaurul să fi fost găsit în albia Streiului, ci mai degrabă în vecinătatea cetăţilor dacice. Un alt istoric al vremii, Johanes Troester, relata în 1666 că la mijlocul secolului al XVI-lea localnicii din Grădiştea au decoperit comoara de 40.000 de monede şi o mare cantitate de plăci neştanţate din aur într-o boltă veche.
Marea avere a lui Decebal
Potrivit istoricului latin Dio Cassius, regele dac Decebal, aflat în plin război cu romanii, ar fi ascuns o parte a comorilor sale în albia râului Sargeţia, care curgea în apropierea capitalei Sarmizegetusa Regia. Romanii au descoperit o parte din comori, după ce Biciclis, cel care ar fi ştiut locul ascunzătorilor, a fost luat prizonier şi a dat în vileag povestea. Comorile au ajuns în Roma, împreună cu alte prăzi care au totalizat peste 160 de tone de aur şi 300 de tone de argint.
În timp, râul Strei, locul cel mai indicat al ascunderii comorii dacilor, a avut parte de multe schimbări. În ultimele decenii, au fost construite canale şi hidrocentrale, pe aproape 20 de kilometri în zona Hațegului, pe cursul râului. Amenajarea hidrografică va continua şi în următorii ani.
Foto: Adevărul
Cele mai frumoase fotografii din 2019. Premiul cel mare valorează 25.000 de euro... Locul producerii dezastrului de la Cernobîl, deschis pentru vizite! Turiștii pot sta cinci minute în camera unde radiați...