- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Stephanie Aston a murit în locuința sa din Auckland, Noua Zeelandă, pe 1 septembrie, scrie The Independent.
O femeie, acuzată de medic că și-a simulat boala de care suferă, s-a stins din viață pentru că simptomele ei erau reale
Ea devenise un „avocat” al drepturilor pacienților după ce medicii au refuzat să-i ia în serios simptomele ei de EDS, atribuindu-le pe baza unei afecțiuni de sănătate mintală.
La vârsta de 25 de ani, au început aceste simptome, fără ca ea să știe la momentul respectiv că a moștenit această condiție de sănătate.
EDS face referire la un grup de tulburări moștenite, cauzate de mutații genetice care slăbesc țesuturile conjunctive, conform Institutelor Naționale de Sănătate (NIH). Aceste țesuturi sunt responsabile pentru multe funcții vitale și susțin pielea, oasele, vasele de sânge și alte organe.
Printre simptomele EDS, se numără vasele de sânge fragile și mici, articulațiile slabe, formarea anormală a cicatricelor, vindecarea anormală a rănilor și pielea moale, elastică și catifelată, care se învinețește ușor, potrivit NIH.
Citește și: Simptomul ”tăcut” al depresiei pe care l-ai putea observa în timp ce gătești. E legat și de boala Alzheimer
Există cel puțin 13 tipuri diferite de EDS, iar gravitatea acestora variază de la forme ușoare la cele potențial letale. EDS este extrem de rar, afectând doar una din 5.000 de persoane.
Pacienții cu EDS pot primi uneori tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor lor, cum ar fi terapia fizică, însă nu există un remediu pentru această boală. Persoanele care trăiesc cu EDS trebuie adesea să-și reorganizeze viața pentru a învăța cum să-și protejeze articulațiile și să prevină accidentele.
Stephanie a căutat ajutor medical după ce simptomele ei - printre care se numărau migrene severe, dureri abdominale, dislocări articulare, vânătăi ușoare, deficit de fier, leșin, tahicardie și numeroase leziuni - au început să apară în 2015, conform New Zealand Herald. A fost trimisă la Spitalul din Auckland, unde un medic a acuzat-o că și-a cauzat singură boala.
Datorită acuzațiilor medicului, femeia a fost plasată sub supraveghere psihiatrică. A trebuit să suporte examinări rectale și a fost acuzată că practică comportamente de autovătămare. S-a bănuit că simulează leșinuri, febre și crize de tuse.
Ea a declarat că nu exista niciun temei pentru acuzațiile medicului că boala ei era cauzată de probleme psihice: "Nu a existat nicio evaluare prealabilă, nicio consultație psihică, nimic".
În final, a depus plângere la Consiliul de Sănătate al Districtului Auckland și la Comisarul pentru Sănătate și Dizabilități: "Mă simt ca și cum mi s-ar fi furat demnitatea și mi s-au încălcat grav drepturile".
Studiile sugerează că femeile au mari șanse să fie diagnosticate greșit decât bărbații. Un studiu din 2009 asupra pacienților cu simptome de boală cardiacă a arătat că 31,3% dintre femeile de vârsta mijlocie "au primit o afecțiune de sănătate mintală ca cel mai sigur diagnostic", în comparație cu doar 15,6% dintre bărbați.
În plus, un studiu din 2020 a descoperit că până la 75,2% dintre pacienții cu endometrioză - o tulburare dureroasă care afectează țesutul uterin - au fost diagnosticați greșit după ce au început să experimenteze simptome de endometrioză. Dintre aceste femei, aproape 50% li s-a spus că au o "problemă de sănătate mintală".
Unul dintre motivele pentru care afecțiunile de sănătate ale femeilor sunt adesea ignorate sau diagnosticate greșit ar putea fi nivelul insuficient de avansat al cercetărilor.
Un studiu din 2022 afirmă că "femeile rămân în general subreprezentate în literatura medicală, datele despre sex și gen sunt slab raportate și insuficient analizate în cercetare".
Durerea femeilor, în special, este deosebit de puțin cercetată: deși 70% dintre cei care suferă de dureri cronice sunt femei, 80% dintre studiile disponibile despre durere s-au concentrat pe bărbați sau pe șoareci de sex masculin, potrivit publicației Harvard Health.
Tânăra care face o avere cu corpul ei păros, însă fanilor abia le vine să creadă că este reală. Ce le-a transmis influen... Ea este femeia care și-a găsit elixirul perfect pentru piele. Motivul pentru care folosește propriul noroi din grădină...