Ficatul gras este tradus medical ca steatoză hepatică, o boală ce provoacă simptome precum oboseala și durerile abdominale în partea dreaptă sus, unde se află ficatul. De cele mai multe ori, acesta afecțiune este asociată cu un stil de viață haotic, lipsa de somn și o alimentație bogată în grăsimi. Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit la Antena 3 CNN despre un aliment sănătos, care ne ajută să vindecăm afecțiunea.
Această afecțiune, de cele mai multe ori, nu dă simptome, lucru care poate duce la agravarea stării de sănătate, dacă nu sunt făcute analize medicale la timp. De aceea, pentru un tratament corespunzător și pentru adaptarea stilului de viață, este recomandat prima dată să vizitați medicul și ulterior luați decizii.
Ce e important de menționat, steatoza hepatică în stadii avansate duce la ciroză. Desigur, în afara stilului de viață dezordonat, lipsa echilibrului în alimentație, un factor care afectează cel mai mult ficatul este consumul de alcool.
Prof. dr. Irinel Popescu, despre alimentul care ne ajută să menținem ficatul sănătos
În cadrul emisiunii ”De-a viața ascunselea”, moderată de Florentina Fântânaru, medicul a vorbit despre pașii pe care este important să îi urmăm pentru a avea un ficat sănătos și ce obiceiuri alimentare ne duc în pragul unor afecțiuni.
”Inamicul numărul 1 rămâne alcoolul ca și toxic extern, dar și anumite medicamente. Dintre acestea, în primul rând, Paracetamolul, în doze mari, poate să dea chiar insuficiență hepatică acută. Dar toxice sunt și în alimente, în alimentația modernă, și aici intră cealaltă categorie de acizi grași, cei saturați, grăsimile nocive. Iar agresiunea asupra ficatului se traduce din ce în ce mai mult în așa numitul ficat gras, așa numita steatoză hepatică, aceasta este faza benignă, urmată de faza mai agresivă, steatohepatita, care poate să ducă la fibroză și în final la ciroză hepatică și chiar la nevoie de transplant.
Alimentele procesate au multe componente nocive și agresive asupra ficatului. Și, din punct de vedere hepatic, carnea nu este foarte recomandată. Acolo sunt și grăsimi saturate, pentru ficatul gras, carnea nu este un aliment extrem de recomandat”, a explicat medicul Irinel Popescu.
”Este nevoie de o anumită protecție a ficatului, iar cei care folosesc asemenea remedii, în aceleași timp, evită toxicele. Adică în loc să consume alcool, consumă aceste remedii. Unele dintre ele, fără să existe dovezi foarte clare, dar se știe foarte bine că acizii grași polinesaturați de tip Omega 3, Omega 6, Omega 9, sunt utili.
Plantele, unele extracte de plante, din care se face Silimarina de exemplu, se spune că au anumite acțiuni antioxidante. Deci lucrurile astea nu sunt foarte dovedite științific dar nu sunt nici contestate. Iar aceste medicamente sunt pe piață, și sunt recomandate de gastroenterologi în bolile hepatice cronice. Deci ele se bazează pe acțiuni de acest tip asupra celulei hepatice și care au un suport destul de serios”, a mai spus medicul pentru sursa citată mai sus.
Mierea de albine este alimentul care poate salva ficatul în cazul consumului de alcool: ”Mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”
”Revenind la ficat, această formidabilă capacitate de regenerare este interesantă. Și aș mai adăuga ceva. Se spune că, vorbind de alcool ca toxic major pentru ficat, sunt alimente care pot să antagonizeze această capacitate și de curând s-a descoperit că mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu.
Medicul susține însă că este important ca mierea să fie consumată imediat după excesul de alcool, și nu a doua zi.
Mai mult decât atât, potrivit medicului, ”ciroza alcoolică este o boală toxic-nutrițională, deci boala celor care consumă alcool fără să mănânce... Iarăși, mâncarea obișnuită este recomandată, mai exact, la masă a consuma acel pahar de alcool este formula cea mai bună.
Iată că și mierea poate să adauge ceva la asta. Și aș mai adăuga ceva legat de capacitatea de regenerare a ficatului. Ficatul este, poate, singurul organ care nu îmbătrânește, deci bine protejat. Noi am făcut transplant hepatic cu organ prelevat de la persoană de 90 de ani”, a spus medicul, pentru Antena 3 CNN.
O femeie a simțit un disconfort în ureche și a luat imediat o pensetă. Ce a putut să scoată: „Voi dormi cu dopuri de acu... Ce salariu are un angajat din Garda Regelui. Soldații stau ore întregi nemișcați, dar primesc o sumă modestă...