Anka Nathan are doar 28 de ani și nu ar avea ce să caute aici. Într-o viață normală, ea trebuia să își facă planuri pentru finalizarea studiilor la Drept, acasă, în Republica Cehă, și pentru creșterea normală a fetiței ei.
Doar că Anka are 31 de kilograme, este însărcinată și este înconjurată de moarte, într-un cărucior de lemn ce este tras în sus, pe un deal, de un grup de prizonieri.
Înainte de a naște la vederea denumirii lagărului de concentrare Mauthausen, aflat în apropierea orașului Linz din Austria, ea habar n-are că a rămas singură pe lume. Soțul ei, Berndt, a murit, în timpul Holocaustului. La fel și părinții, bunicii, surorile, mătușile, unchii și verii ei.
Intervine un „înger păzitor” și salvează copilul!
Fetița ei se naște, dar nu pare să aibă puterea să respire. Cântărește 1,3 kilograme, iar mâinile ei sunt la fel de subțiri ca degetele mici ale mamei ei.
Bebelușa Eva nu scâncește. Pare lipsită de viață, după ce mama ei trece printr-o călătorie de 17 zile cu trenul, în condiții inumane.
„Nu mă mișcam. Nu respiram. Însă, un alt prizonier, care era doctor, m-a ridicat de picioare și m-a lovit ușor, până când am scos, într-un final, un sunet.
A fost un moment de bucurie pură pentru mama mea, care mai pierduse un copil, într-un alt lagăr. S-a bucurat, deși, în același timp, se temea că vom fi omorâte amândouă, într-o cameră de gazare, fără să mai apucăm zorii”, povestește Eva, ajunsă la vârsta de 75 de ani.
Întâmplările datorită cărora mama și fiica supraviețuiesc
Sunt trei motive pentru care Anka și micuța Eva supraviețuiesc. Primul: Trenul morții cu care Anka ajunge la lagăr, după ce călătorește cu alte sute de persoane, de la o fabrică germană, unde a muncit ca sclavă, ajunge cu o întârziere de 48 de ore. Motivul? Un bombardament al aliaților pe șinele de tren.
Întârzierea face ca Anka și Eva, născută deja, imediat după sosirea în lagăr, să nu mai intre în camera de gazare, pentru că nu mai este gaz, de 24 de ore.
Al doilea motiv pentru care supraviețuiesc este acela că naziștii, care știu că sunt pe cale să piardă războiul și se pregătesc să fugă, află că Adolf Hitler s-a sinucis, pe 30 aprilie.
Cel de-al treilea motiv este că pe 5 mai 1945, lagărul de concentrare în care se află Anka și Eva este eliberat – este unul dintre ultimele lagăre din Europa în care este pus capăt ororii.
„Mama mi-a spus întotdeauna că am două zile de naștere – cea în care m-am născut și cea în care m-am renăscut, datorită Aliaților. Nu și-a putut explica cum de am supraviețuit amândouă”, a spus Eva.
Cazul Evei nu a fost unic, așa cum crezut mama ei
În urmă cu zece ani, Eva a aflat un adevăr ce a impresionat-o. Deși mama ei a crezut că ea trebuie să fie singurul copil născut într-un lagăr de concentrare care a și supraviețuit, femeia s-a înșelat.
Într-o vizită la situl memorial de la Mauthausen, a cea de-a 65-a aniversare a salvării ei, Eva, însoțită de soțul ei, un profesor de Drept, Eva a făcut o descoperire uriașă. Doi alți copii au fost născuți în condiții similare.
Aceste povești au fost publicate în cartea „Born Survivors: Three Young Mothers and Their Extraordinary Story of Courage, Defiance, and Hope” (Născuți supraviețuitori: Trei mame tinere și poveștile lor extraordinare de curaj, rezistență și speranță, n.r.), scrisă de Wendy Holden.
Eva a crescut doi fii și a avut o carieră în administrație educațională. Mama ei a murit la vârsta de 96 de ani, acasă, în Cambridge, în 2013.
”Recuperarea lui e un miracol!” Un tată a învins coronavirusul, două pneumonii, un sepsis și două infarcturi. Bărbatul a... Mii de oameni s-au infectat INTENȚIONAT cu noul coronavirus, dintr-un motiv absurd: „Participă la petreceri COVID. Vor s...