Antena Căutare

O supraviețuitoare a Holocaustului și-a regăsit salvatorii, după 70 de ani, prin Facebook. Au riscat totul și au ascuns-o de naziști

O supraviețuitoare a Holocaustului a fost reunită cu familia care i-a salvat viața în urmă cu 71 de ani. Acest moment special a fost posibil datorită unui simplu mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.

O supraviețuitoare a Holocaustului a fost reunită cu familia care i-a salvat viața în urmă cu 71 de ani. Acest moment special a fost posibil datorită unui simplu mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.

Adelman a ajuns la un orfelinat și a riscat să moară la Auschwitz

Supraviețuitoarea, Charlotte Adelman, avea vârsta de 9 ani și locuia în Paris în 1940, când orașul a fost invadat de naziști. Ea și fratele ei au fost lăsați de părinții lor la un orfelinat, după ce naziștii le-au spus acestora că trebuie să meargă „să lucreze într-o tabără”. Însă, aceștia au fost duși la Auschwitz.

„Când au luat-o pe mama de lângă mine a fost ca și când mi-ar fi luat brațele și picioarele”, a povestit Charlotte Adelman.

O supraviețuitoare a Holocaustului și-a regăsit salvatorii, după 70 de ani, prin Facebook. Au riscat totul și au ascuns-o de naziști

Tatăl lui Charlotte Adelman a reușit să scape, dar mama ei a rămas în vehiculul care o ducea la Auschwitz, de teamă că dacă va încerca să fugă va ajunge să fie ucisă și să nu își mai vadă copiii.

Fratele lui Charlotte Adelman a fost trimis la un spital, deoarece se îmbolnăvise de scarlatină, iar ea a fost adoptată de o femeie despre care s-a descoperit ulterior că le vindea copii naziștilor.

Norocul lui Charlotte Adelman a fost că a reușit să ia legătura cu un prieten de familie care a salvat-o. Fetița a ajuns din nou lângă tatăl ei. La ceva timp după aceea, s-a descoperit că cei 79 de copii care au ajuns în acel orfelinat au fost duși la Auschwitz și au fost uciși.

Familia Quatreville a ascuns-o timp de nouă luni într-o pivniță

Tatăl supraviețuitoarei a cunoscut un bărbat pe care Adelman îl numește „Domnul Quatreville”, care lucra într-un mic oraș din Franța. Tatăl ei se afla acolo lucrând pentru germani, în speranța că va afla unde este soția lui. El l-a întrebat pe Quatreville dacă familia lui era dispusă să aibă grijă de fiica lui și să o protejeze de naziști. Bărbatul l-a asigurat că poate avea grijă de fiica lui.

Familia Quatreville a luat-o pe Charlotte Adelman în grijă și a ascuns-o într-o pivniță. Singurele lucruri pe care supraviețuitoarea le-a avut la dispoziție în acea pivniță au fost o saltea și o lampă.

Cum nu avea ferestre, Charlotte Adelman a povestit știa cam ce oră era în fiecare zi în funcție de momentele în care primea mâncare și era spălată de fiica „domnului Quartreville”, Ginette. Supraviețuitoarea a trăit în acea pivniță timp de nouă luni.

O supraviețuitoare a Holocaustului și-a regăsit salvatorii, după 70 de ani, prin Facebook. Au riscat totul și au ascuns-o de naziști

Charlotte Adelman a mai povestit că îi era atât de dor de mama ei, încât gândul că o va revedea era singura ei sursă de putere cât timp a stat în pivnița aceea. Din păcate, însă, Adelman nu și-a mai văzut mama, deoarece aceasta a fost omorâta la Auschwitz, la vârsta de 33 de ani.

Apoi, această supraviețuitoare a Holocaustului a mai petrecut șase luni la familia Quatreville, după încheierea războiului, în timp ce tatăl ei încerca să îl găsească pe fratele ei, pentru a-și reface ulterior viețile.

„M-au tratat ca pe propriul lor copil”, a spus Adelman despre familia Quatreville

Femeia a spus că ea și fratele ei au vizitat această familie la un an după ce ea a părăsit-o. Apoi, în anii ce au urmat, tot schimbându-și locuința, au pierdut legătura.

„Mama mea o iubea pe Charlotte”, a spus Alain Quartreville, care avea 4 ani când părinții lui au luat-o în grijă pe Adelman, spunând că pierderea legăturii cu ea a făcut-o pe femeie să sufere mult.

Revedere după un mesaj pe Facebook

Charlotte Adelman a fost șocată când, în 2014, la aproape 70 după ce a pierdut legătura cu familia care a salvat-o, a primit un mesaj de la Alain Quartreville pe Facebook. El i-a scris că întotdeauna s-a întrebat ce s-a întâmplat cu ea și că i-ar plăcea mult să se întâlnească.

„Când am primit mesajul am călătorit în timp – înapoi la perioada în care mă ascundeam în pivnița lor. A fost foarte emoționant. Faptul că ei m-au găsit a însemnat enorm pentru mine”, a spus supraviețuitoarea.

Charlotte Adelman, acum în vârstă de 86 de ani, și Quartreville, acum în vârstă de 78 de ani, s-au întâlnit la Zidul cu Nume din Paris, unde este omagiată mama lui Adelman. Supraviețuitoarea a spus că a găsit numele mamei ei imediat.

„Mama lui și-a riscat viața ca să mă salveze. Cum poți mulțumi vreodată pentru așa ceva?”, a întrebat retoric supraviețuitoarea.

O dragoste, doi soţi, 11 copii si 224 de nepoţi şi strănepoţi! Familia bistrițeană este demnă de Cartea Recordurilor!... Bătută și torturată de colegele de școală, o fată de 14 ani nu va putea avea niciodată copii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x