Antena Căutare

Observator Special: Detectorul de minciuni, testul la care poti fi supus la angajare

O gramada de fire si niste senzori plasati pe piept, pe maini si pe abdomen! Nu, nu va speriati, nu e vorba despre vreo procedura medicala de natura sa identifice cine stie boala dubioasa. Tot pachetul - fire, senzori, plus un aparat cu un ac si cu un sul de hartie - reprezinta cosmarul mincinosilor. Si, pentru ca trebuia sa poarte un nume, i s-a spus poligraf. Nu e cazul sa va relaxati, la gandul ca numai infractorii sunt supusi unui test cu acest aparat. Mai nou, marile companii au devenit fane ale poligrafului. Asa ca, inainte de a va minti seful, de a fura sau de a vinde secrete de serviciu, ar fi bine sa va ganditi profund. Si sotiile care simt ca sunt inselate ii pot onora pe consorti cu o sedinta unu-la-unu cu poligraful.

“Ma numesc Ionela Lucan. Ma pricep foarte bine la calculatoare, am studiat foarte mult in acest domeniu. Nu am vicii, din fericire. Consider ca lucrul in echipa este foarte important. Imi plac foarte mult caii, cred ca sunt cele mai inteligente animale”.

Pare profilul candidatului ideal pentru un angajator in cautare de tinere sperante. Dar oare cat din descrierea perfecta coincide cu realitatea ? Angajatorul are mai multe optiuni. Poate sa aiba incredere in spusele candidatului sau poate sa nu riste. Asa ca, pentru a confirma veridicitatea afirmatiilor lui, sa ii propuna sa se supuna testului-poligraf.

La fel ca aceasta domnisoara, sute de angajati trec - an de an - pe la poligraf. Managerii marilor companii au realizat ca e mult mai simplu sa apeleze la o metoda mai tehnologizata de selectie, decat sa piarda timp si bani, cu un angajat care nu este nicidecum asa cum se descrie. In plus, fidelitatea fata de companie, capacitatea de a tine un secret, sunt lucruri esentiale pentru unele firme.

Psihologii nu au nevoie decat de cateva intrebari, pentru a realiza cine este sincer si cine minte. Orice accelerare a ritmului cardiac, orice miscare necontrolata a membrelor si orice picatura de transpiratie formeaza indicii foarte importante. Sunt reactii ale organismului pe care doar cei foarte antrenati le pot diminua sau chiar stapani. Desigur, angajatorul nu ii taraste pe candidati la poligraf. Acestia trebuie sa accepte acest lucru. Bineinteles, un angajator inteligent stie cum sa introduca o clauza desteapta in contract. Mai precis, sa impuna angajatilor sa se prezinte la poligraf, daca situatia o cere.

Raportul costuri - efect este clar unul favorabil. Un angajat care fura poate provoca mari daune companiei pentru care lucreaza. In afara starii proaste pe care o induce in randul colegilor, poate duce la pierderea de contracte importante sau la distrugerea imaginii firmei pentru care lucreaza. Tocmai de aceea, un contract cu un cabinet psihologic, la care managementul sa poata apela oricand pentru testarea angajatilor, este mai mult decat indicat. Si nici nu costa o avere, comparativ cu pagubele pe care le-ar produce subordonatii. inadecvati.

Angajatii companiilor nu sunt singurii care ajung la poligraf. O sotie geloasa, un sot convins ca este inselat, un prieten care incearca sa-ti demonstreze ca nu te-a mintit. Toti pot ajunge sa ceara un astfel de test. In anumite conditi: sa aiba 18 ani si sa fie apti din punct de vedere psihologic si medical.

Povestea emotionanta din spatele fotografiei ce a castigat Premiul de Excelenta la "Picture of the Year"... Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce iti rezerva astrele pe 13 februarie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x