La doar 16 ani, Tudor Helgiu, un licean din Cluj-Napoca - pletos, vamaiot și matur - a avut curajul să nu se lase tuns. Cam acesta va fi rezumatul unui incident școlar care a împărțit România în două tabere. Adolescentul a considerat că directorul liceului la care învață nu are dreptul să-i ceară lui și colegilor să se tundă, mai ales că regulamentul ”liceului” fusese schimbat peste noapte.
Tudor face parte dintr-o tagmă de tineri, denumită GENERAȚIA Z, care spre deosebire de părinții sau bunicii lor, își revendică drepturile, refuză „spiritul de turmă”. Cu un aer fresh, restaurator, adolescentul ardelean și-a păstrat neatinse pletele și demnitatea, înfruntând pe directorul școlii la care învață, Liceul „Inochenţie Micu“. Mai mult, a transmis un mesaj către cei de vârsta lui!
„Raise your fucking voice şi nu mai credeţi totul de-a gata!“, le-a transmis Tudor adolescenților din toată România! Voi ce părere aveți: vor reuși tineri asemenea lui să schimbe mentalitățile din țara noastră?
De ce NU? De ce DA?
Ce spun românii PRO TUDOR (reformiști):
”Nu te lasă Tudor! Ai un spirit liber! Felicitări pentru luare de atitudine, pentru că nu te supui regulilor absurde, militare. Ține-o tot așa, și luptă prin toate mijloacele pentru drepturile tale. Oamenii care sunt spirite libere și nu se supun absurdităților sunt cei care duc lumea înainte, ei sunt cei care fac lumea să fie un loc mai bun.
Liceul nu este o unitate militară, unde adolescenții trebuie să se prezinte la apel tunși, rași și frezați Părul lung înseamnă libertate, înseamnă putere (interioară, sufletească) și înseamnă individualitate. Atunci când te forțează să te tunzi, înseamnă că de acum încolo faci ce îți spun ei, vei deveni ce vor ei să devii, te vei supune total regulilor lor, și vei deveni unul din turmă, nu vei mai putea avea voința proprie, nici idei proprii, vei deveni un executant al poruncilor lor. Și această înseamnă o școală milităreasca(și nu una omenească), unde sunt comandanți și supuși, unde se dau ordine, care trebuie executate fără întrebări, sau Doamne ferește să refuzi executarea ordinii. Îmi pare rău că încă există astfel de atitudini în societate, și din păcate nu doar în rândul profesorilor ci și în rândul părinților și al bunicilor.”
Ce spun românii ANTI TUDOR (conservatori):
”Foarte mulți dintre cei care scrieți comentarii, habar nu aveți pe ce lume trăiți, habar n-aveți... Habarniștilor, citiți un regulament de ordine interioară și apoi discutați! M-am tot abținut să fiu calm, dar când văd atâta prostie n-am cum. Uitați un regulament de ordine interioară! Deci același tip de liceu la care învață și Tudor ,,Pletosu”! La pagina 12, scrie clar la băieți să nu aibă păr lung, cu creastă etc. Citiți habarniștilor, apoi scrieți... ”
Și Anna, eleva din Târgoviște, vrea o școală racordată la nevoile tinerilor
Nu doar Tudor din Cluj a lansat prin atitudinea lui un manifest împotriva regulamentelor „îmbâcsite” ale școlilor din învățământul românesc.
Anna Andronache, eleva din clasa a VIII-a la Şcoala „Coresi” din Târgovişte, una din şcolile de elită ale judeţului Dâmbovița, continuă să își scrie nemulțumirile legate de școală pe pagina ei de Fcaebook. După mai multe postări de tip manifest, au apărut și primele reacții.
"Da, o să scriu în continuare şi ăsta e doar începutul. Postările mele i-au făcut pe mulţi să cadă în «idealismul ieftin» al tatei. Când va veţi lovi de abuzuri şi veţi vedea că sunteţi singuri împotriva tuturor s-ar putea să alegeţi repede calea mai uşoară, justificând imediat că este «pentru binele copilului»", scrie Anna Andronache pe contul personal de Facebook.
În timp ce directoarea școlii și inspectorul școlar au subliniat faptul că adolescenta are drept la liberă exprimare, însă e raportarea ei la realitate, mii de părinți și elevi au empatizat cu fetița-fenomen, singura care a avut curajul să se revolte împotriva abuzurilor din învățământ. Anna a primit încurajări pe de o parte, dar și foarte multe critici după ce a început să țină un adevărat jurnal pe Facebook.
Și „profa” Cristina Tunegaru vrea reformă în învățământ
"Sunt revoltată de ideea că elevilor de gimnaziu li se recomandă romanul „Baltagul” de Sadoveanu, prezentat ca o monografie a satului românesc. Dintr-un motiv foarte simplu: romanul prezintă o familie în care agresivitatea bărbatului este acceptată și primită cu resemnare de nevastă. Iar acești soți sunt dintre cei care se iubesc. Leacul pentru încăpățânarea femeii este bătaia lui Lipan”: acesta este doar un exemplu dat de „profa” de Limba și Literatura Română Cristina Tunegaru, cadrul didactic care vrea să schimbe programa dată de Ministerul Educației.
Sursă: Recorder.ro
Nimic mai... românesc! Capodopera lui Nicolae Grigorescu de la Mănăstirea Zamfira, aproape de a fi ștearsă de pe fața pă... SPECTACULOS! "Bruce Lee", avionul construit de un karatist. Românul care transformă ingineria în artă...