În vara lui 1920, mareșalul francez Joseph Jacques Joffre, eroul de la Marna, din Primul Război Mondial, vine la București pentru a înmâna orașului ”Crucea de Război”. ”Tata Joffre”, cum este cunoscut, merge, apoi, la ”Casa Capșa”, pentru un prânz copios. La final, oasptele a primit un tort de ciocolată, de forma căștilor soldaților
Pe 6 august 1920, într-o ceremonie solemnă desfășurată la Palatul Artelor din Parcul Carol, mareșalul francez J. Joffre înmânează doctorului Gheorghe Gheorghian, președintele Comisiiei Interimare a Bucureștilor, medalia franceză ”Crucea de Război”, prilej cu care Capitala este declarată ”oraș-erou”. Distincția fusese acordată de către guvernul din patria lui Victor Hugo pe 21 iulie, pentru ”comportarea eroică și înalta ținută morală a populației bucureștene în timpul ocupației străine (n.r. - în Primul Război Mondial), cât și a numeroaselor pierderi de vieți umane”, aceeași medalie urmând a fi primită și de cei din Mărășești.
Mareșalul francez Joffre (în centru, culoare închisă), inspectând trupele române pe frontul Primului Război Mondial
Mareșalul Joseph Jacques Cesaire Joffre (1852 - 1931) era o personalitate extrem de cunoscută pe plan mondial. În 1914, reușise să regrupeze forțele franco-engleze și reputase istorica victorie din Prima Bătălie de pe Marna, 6-12 septembrie 1914, cunoscută, de atunci, drept ”Miracolul de pe Marna”. Fusese îndepărat de pe front după Bătălia de la Verdun, 1916, unde pieriseră 700.000 de oameni, dar continuase să fie extrem de iubit de către soldați, care-l porecliseră ”Tata Jofre”. Organizase armata română, stătuse la București, cunoștea locurile.
Casa Capșa! Istoria zbuciumată a unei afaceri de succes
După ceremonie, fusese invitat la faimoasa ”Casa Capșa”. Omul era diabetic, așa că Grigore, marele cofetar, s-a gândit să-i pregătească ceva special, cu ciocolată. Așa a apărut, inițial, ”prăjitura Joffre”, servită la finalul banchetului. Mareșalul a degustat-o, i-a plăcut și a întrebat: ”Din ce e?” A primit, pe loc, răspunsul: ”Din casca unui soldat!” Și așa și era, pentru că forma amintea de faimoasa cască M15 Adrian, creată de August-Louis Adrinan, pentru a fi utilizată pe frontul Primului Război Mondial. Pentru că delegația era numeroasă, prăjitura a fost împărțită în zeci de felii, fiecare oaspete primind o porție mică. După plecarea lor, Grigore Capșa și-a dat seama că trebuie să se gândească la ceva mai consistent. Așa a apărut ”Tortul Joffre”, în amintirea mareșalului francez. Din acel moment, așa i-a rămas numele!
”Casa Capșa”, pe la 1900
Dar care era rețeta originală a ”Tortului Joffre?”
NECESAR: 250 grame unt, șase ouă de casă, 250 grame zahăr pudră, 50 grame cacao cât mai neagră, 100 grame zahăr tos, cinci linguri de apă și o lingură de făină.
CREMA: Se amestecă cacao cu zahărul tos și apa și se fierbe la foc mic. Se freacă untul (bineînțeles, unt de vacă, 100% natural) spumă cu zahărul pudră, adăugând, pe rând, gălbenușurile. Se amestecă cu cacao rece.
BLATUL: ¾ din cremă se dă la frigider. În ¼ cremă de adaugă o lingură de făină și albușurile spumă. Se coace la foc potrivit. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul.
Rece, se îmbracă cu crema. Se poate sau nu glaza cu frișcă naturală.
Interzis minorilor! Și-a făcut cel mai indecent tatuaj pe creștetul capului! Motivul este extraordinar! Foto... Ziua Națională a Chinei. Cinci mituri demontate despre Republica Populară Chineză...