Un film documentar realizat de doi studenți de la UNATC București, în colaborare cu EAT US ALIVE FILM, are ca temă principală mărturii despre modul în care s-a derulat Revoluția din 1989 la țară, într-un sat din județul Alba.
”Stremț 89”, încearcă să arate și o face foarte bine, cum s-a făcut transferul de putere de la nomenclatura comunistă la niște ”reprezentanți” ai poporului, într-o comună de la țară, acolo unde miza nu mai era controlul politic al noului regim instaurat prin forța maselor, scrie Adevărul.
Revoluția din '89. Teamă și euforie în București și Timișoara, petrecere cu țuică la sat
Filmul, realizat de Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea, este un amuzant documentar despre revoluţie, care a reușit să arate ce se întâmpla în 22 decembrie 1989 într-un sat dintr-o țară cuprinsă de euforie, teamă și manipulare.
Localnicii din Stremț, eroii documentarului, povestesc experienţele „războinice” din timpul Revoluției din decembrie 89 și cum au luat puterea din mâinile primăriței comuniste.
”Am rugat-o pe primăriță să plece că nu mai avem nevoie de serviciile ei. Dânsa n-a vrut. În urma unor negocieri simple…Nu mai rețin.. una sau două perechi de palme, am convins-o”, poveștește unul dintre actorii peliculei.
”Revoluţia la noi a fost o comedie reuşită, zic eu – își amintește un alt personaj al filmului- Femeile îşi făceau griji să nu le fie foame celor care erau „pe front” și le-au făcut sarmale şi le-au trimis oala, că erau de 72 de ore nemâncaţi, nedormiţi", mai spune o localnică, actriță și ea în scurtmetraj.