Smaranda Brăescu avea doar 15 ani atunci când și-a dat seama care este menirea ei. Și a făcut totul pentru a-și atinge visul.
Stătea pe o câmpie din satul Hănțești din județul Galați atunci când pe cer a văzut apărând un avion. Atunci și-a dat seama că are să devină pilot.
„Vreau să fiu pilotă și să am avionul meu”!
La acea vreme, pilotajul nu era permis femeilor, deoarece era considerat mult prea periculos și greu. Totuși, țărăncuța a dat o lecție tuturor și a ajuns „pilotă”.
După ce termină Academia de Belle-Arte din București, tânăra pleacă la Berlin pentru a urma cursuri de parașutism. După ce face primul salt, România devine astfel a patra țară din Europa ce se poate mândri cu o femeie parașutist.
Desigur, cariera ei nu a fost lipsită de peripeții. Odată i s-a oprit motorul avionului, altădată a căzut în Dunăre sau a aterizat în copaci. Dar asta nu a împiedicat-o să se facă remarcată.
În 1931 obține aprobarea Comandamentului Aviației Militare pentru a încerca să doboare recordurile realizate de femei în Europa sau Statele Unite. Sare de la 6.000 de metri, fără mască de oxigen. Obține astfel recordul național la saltul cu parașuta, atât la femei, cât și la bărbați, dar și recordul feminin mondial. Regele Carol al II-lea îi oferă astfel cea mai înaltă distincție militară aviatică.
Dar ambițioasa româncă nu s-a oprit aici și a plecat în Statele Unite, în dorința de a depăși alte recorduri mondiale. Sare de la 7400 de metri și înscrie o nouă realizare în domeniu.
În 1934 urmează cursuri de pilotaj și obține un brevet de pilot vicil la New York. Smaranda ajunge astfel prima femeie din Europa care devine pilot al Statelor Unite.
O altă premieră mondială a fost raidul de 1100 de kilometri de la Roma la Tripoli, apoi a zburat la Atena și București.
Își iubea țara și făcea tot posibilul pentru a o promova. Nemții și americanii rămâneau muți de uimire când o vedeau pe fata de aproape un metru și jumătate, îmbrăcată în costume populare românești. Așa pilota, în ie și în port tradițional.
„Eu am adus țării mele un record mondial și nu-mi pot transforma victoria într-o afacere. Eu reprezint România și mă port ca atare!”.
Ia parte la cel de-al Doilea Război Mondial, fiind activă ca pilot pe frontul de Răsărit și pe frontul de Vest. Se opune comuniștilor, motiv pentru care aceștia au vrut s-o bage la închisoare.
Dar se ascunde într-o mănăstire, unde se îmbolnăvește de cancer mamar. Este ajutată de profesorul Fălcoianu să se interneze pe ascuns la o clinică din Cluj, dar boala a fost prea avansată și eroina României a murit. Nu se cunoaște exact locul unde a fost înmormântată.
Sursa: enciclopediaromaniei.ro
Demonstrat științific! Ce trebuie să faci pentru a părea mai deștept! Chiar funcționează... VIDEO: Un pensionar român face senzație pe străzile din Irlanda! Presa din toată lumea a scris despre el!...