Antena Căutare

Studiu: Lipsa de somn - cauza deciziilor curajoase, dar eronate

Un studiu recent a demonstrat faptul ca persoanele care sunt obosite tind sa ia decizii dintre cele mai curajoase, fara a tine cont de posibilele efecte negative. Desi se stia ca oamenii actioneaza nechibzuit din cauza lipsei de somn, cercetatorii spun ca implicatiile sunt mult profunde decat se credea pana acum.

Fie ca este vorba de pariori, medici sau persoane cu functii de raspundere, lipsa de somn afecteaza grav modul de judecata. Pana acum, niciun studiu nu a evidentiat legatura directa dintre oboseala si capacitatea de a intelege si actiona.

Persoanele ce sufera de oboseala episodica (sau cronica) au tendinta de a lua in cosiderare doar "partea plina a paharului", fara a mai judeca potentialele efecte negative ale deciziilor luate.

Desi pare logic si arhicunoscut, la prima vedere, specialistii sustin ca acest comportament are efecte dintre cele mai grave, in numeroase domenii. "Daca cineva faca predictii sigure in domeniul financiar dupa o noapte bine dormita, nu exista nici o garantie ca acea persoana nu te va expune riscurilor daca este obosita", explica profesorul Michael Chee, de la Duke University.

Cu alte cuvinte, nu avem mereu aceiasi putere de judecata, iar inamicul pare a fi propriul nostru stil de viata.

Personalitati marcante ale istoriei au fost celebre datorita faptului ca dormeau foarte putin. Napoleon Bonaparte se odihnea mai putin de 4 ore pe noapte, in restul timpului elaborand noi strategii de cucerire a statelor. De asemenea, "Doamna de fier", Margaret Thatcher, doarmea in sesiuni de cate 20 de minute, in timpul Razboiului din Insulele Falkland.

sursa: independent.co.uk

foto: Hepta.ro

VIDEO! "Degetica" exista, in carne si oase, in Canada... Pe 19 Martie, Luna va declansa cutremure, eruptii vulcanice sau schimbari climatice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x