Antena Căutare

Testul petelor de cerneală (Testul Rorschach). Află cine ești cu adevărat

Hermann Rorschach (8 noiembrie 1884 – 1 aprilie 1922), este un psihanalist elvețian care a inventat faimosul test psihologic ce îi poartă numele. Pe baza testului Rorschach ies la iveală diverse trăsături de personalitate ale oamenilor sau trăiri, pe baza cărora pot fi diagnosticaţi

Hermann Rorschach (8 noiembrie 1884 – 1 aprilie 1922), este un psihanalist elvețian care a inventat faimosul test psihologic ce îi poartă numele. Pe baza testului Rorschach ies la iveală diverse trăsături de personalitate ale oamenilor sau trăiri, pe baza cărora pot fi diagnosticaţi.

Hermann Rorschach s-a născut în Elveția, iar în copilărie a căpătat porecla de „pată de cerneală” din cauza pasiunii lui pentru realizarea unor pete de cerneală cu modele complexe, practică des întâlnită în rândul elevilor în acea perioadă. Spre deosebire de colegii săi, Hermann Rorschach a transformat petele de cerneală în cea mai importantă realizare profesională din cariera sa.

La fel ca tatăl său, profesor de artă, Hermann Rorschach a fost pasionat de pictură, iar la sfârșitul liceului s-a hotărât cu greu între a alege o carieră artistică sau una științifică. Drept urmare, Hermann Rorschach i-a trimis o scrisoare faimosului biolog german Ernst Haeckel, în care i-a cerut ajutorul. Haeckel i-a recomandat știința, iar Hermann Rorschach s-a înscris la Facultatea de Medicină din Zurich. Hermann Rorschach a început să învețe limba rusă, iar în 1906 a mers într-o vacanță în Rusia. Hermann Rorschach a terminat facultatea în 1909, iar în același an s-a logodit cu rusoaica Olga Stempelin. Hermann Rorschach s-a căsătorit cu ea în 1913, iar cei doi s-au mutat în Rusia. Un băiat li s-a născut în 1917, iar doi ani mai târziu au avut și o fată.

Hermann Rorschach, cititorul în pete de cerneală

Articolul continuă după reclamă

Întrebându-se de ce persoanele vedeau de multe ori lucruri diferite în aceleași pete de cerneală, Hermann Rorschach a început încă de când era student să le arate unor copii pete de cerneală și să analizeze și să documenteze răspunsurile lor.

În 1914, Hermann Rorschach s-a întors în Elveția, unde s-a angajat ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau. În 1921 a scris volumul „Manual de psihodiagnostic”, ce avea să formeze temelia pentru testul RORSCHACH.

Hermann Rorschach a fost interesat de interesul stârnit în jurul mişcării psihanalitice – care era condusă de personalităţi precum Sigmund Freud, care îi amintea de încântarea pe care o resimţeau colegii săi de clasă când găseau foile cu imagini rezultate din pete de cerneală.

Hermann Rorschach a învăţat psihiatrie şi psihanaliză sub îndrumarea lui Eugen Bleuler, care l-a învăţat şi pe Carl Jung. Pe când încă era student la medicină, Hermann Rorschach a început să facă diverse modele din cerneală şi să le arate copiilor din şcoli, pentru a vedea de ce fiecare interpretează diferit ceea ce vede.

La numai un an după ce a scris cartea, Hermann Rorschach a murit din cauza peritonitei, la vârsta de 37 de ani.

Planul lui Hermann Rorschach a fost de a folosi testul care a ajuns să-i poarte numele nu pentru a testa personalitatea pacienților, ci pentru diagnosticarea schizofreniei. Cu toate astea, continuatorii lui Hermann Rorschach au „denaturat” idelile lor și au început să-l folosească ca test proiectiv de personalitate.

Rezolvă testul AICI.

Adio insomnie! Acesta este modul în care poți adormi în câteva secunde!... A fost descoperită o Biblie ce pune Biserica pe jar! Documentul a fost ținut secret până acum!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x