4.000 de kilometri într-un automobil vechi de 90 de ani. Este aventura care îl aşteaptă pe un constănţean pasionat de maşinile de epocă. Destinaţia este Sanremo, locul în care, în 1928, românul Ernest Urdăreanu câştiga primul raliu organizat acolo. Primirea va fi triumfală, iar o arteră din oraş va primi numele primului campion al cursei.
Demarajul se face lent. Automobilul are 90 de ani şi trebuie tratat cu delicateţe. Îl aşteaptă cinci zile de drum întins. Acest Fiat 520 este similar cu cel condus, cu 90 de ani în urmă, de Ernest Urdăreanu. Politician şi pasionat de automobilism, românul câştiga în 1928 prima cursă de raliu organizată la Sanremo. Performanţa lui a rămas în memoria italienilor şi astăzi.
Dar pentru a ajunge la festivităţi, aceşti pasionaţi de maşini de epocă trebuie să facă faţă mai întâi drumului de 2.000 de kilometri.
Alte trei maşini de epocă vor însoţi Fiatul 520 în cursă. Convoiul va traversa România, Ungaria, Slovenia şi Italia. Doar şapte modele de Fiat 520 au mai rămas acum în lume. Ceremonia sosirii la finish este programată pe 13 aprilie.
CONFIDENTUL REGELUI CAROL AL II-LEA, ŞOFERUL PREFERAT AL ELENEI LUPESCU!
Ernest Urdăreanu a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Regelui Carol al II-lea. La fel ca și suveranul, acesta avea o pasiune pentru automobile si a rămas în istorie ca fiind confidentul lui Carol al II-lea și unul dintre puținii români care făcea performanță în perioada interbelică în mașinile cu motor. În anii 1928 şi 1929, Ernest Urdăreanu a obţinut, la volanul unor maşini Fiat, locul I, la Raliul de la Sanremo.
Cel care l-a recomandat pe tânărul ofițer Urdăreanu Regelui a fost unul dintre verișorii săi, chiar marele diplomat român Nicolae Titulescu.
Aptitudinile lui Ernest Urdăreanu în domeniul automobilistic au fost rapid remarcate de către Regele Carol al II-lea, care l-a numit pe fostul pilot de curse drept șef al garajului regal. Astfel, el a devenit șoferul preferat al amantei lui Carol al II-lea, Elena Lupescu.
În anul 1940, de teama de a nu fi executat, Ernest Urdăreanu a fugit din România împreună cu Carol al II-lea. Acesta nu a mai revenit niciodată pe meleaguri mioritice. A murit în Portugalia, în anul 1985, la 88 de ani.