Comisia de muncă a Senatului a revenit miercuri seară asupra articolului 22 din Legea salarizării, pe care îl respinsese anterior şi care prevedea acordarea unui spor de 15% la salariu pentru persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat, şi l-a aprobat, stabilind ca toate persoanele cu handicap grav sau accentuat să beneficieze de acest spor, nu numai cele cu handicap vizual, urmând ca Guvernul să stabilească, prin hotărâre, categoriile de handicap.
Decizia ca toate persoanele cu handicap grav sau accentuat să beneficieze de un spor de 15% la salariu, aşa cum propusese iniţial senatoarea USR Florina Presadă, a fost luată cu unanimitate de voturi în comisia de muncă a Senatului. Senatorul PMP Dorin Bădulescu a propus completarea articolului în sensul ca Guvernul să stabilească, prin hotărâre în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, categoriile de handicap, amendament, de asemenea, adoptat de comisie.
Iniţial, comisia de muncă a Senatului a respins articolul 22 din Legea salarizării care prevedea acordarea unui spor de 15% pentru persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat, după ce senatorii opoziţiei au propus acordarea respectivului spor pentru toate tipurile de handicap, nu doar pentru cel vizual.
Articolul 22 al legii salarizării, respins iniţial de comisia de muncă a Senatului, prevedea că ”pentru activitatea desfăşurată de persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază / solda de funcţie / salariul de funcţie / indemnizaţia de încadrare”.
”Credeţi că merită doar persoanele cu handicap vizual? Sau toate persoanele cu handicap? Creăm o discriminare între tipurile de handicap. Cei care au handicap vizual beneficiază, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia”, a intervenit senatorul PMP Dorin Bădulescu.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a explicat că nu a vrut să introducă o discriminare a persoanelor cu handicap prin acordarea unui spor pentru acestea.
”Aşa a fost prevăzut şi până acum în legislaţie. Am considerat că persoanele care au dizabilităţi trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare faţă de celelalte persoane. Ele beneficiază prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje (...) Considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă”, a susţinut Olguţa Vasilescu.
”Eu taman sunt un om fără un picior, nu vreau să cred că n-a fost o înţepătură din partea dumneavoastră, doamna ministru”, a spus senatorul PMP Dorin Bădulescu.
”Nu, pe cuvânt de onoare. Habar n-aveam”, şi-a cerut scuze Vasilescu.
Senatoarea USR Florina Presadă a formulat amendamentul prin care sporul de 15% la salariu era acordat tuturor persoanelor cu handicap grav sau accentuat, dar propunerea sa a fost respinsă prin votul senatorilor PSD.
”Am înţeles că în legislaţia din România nu am introdus încă termenul de dizabilitate. Eu zic să păstrăm termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referinţă legal şi să eliminăm «vizual» din textul articolului. Pentru că acolo spunem clar «handicap grav sau accentuat». E foarte simplu”, a spus Florina Presadă.
După respingerea amendamentului USR, toţi senatorii opoziţiei (PNL, USR, PMP), dar şi reprezentantul UDMR, s-au abţinut la votul pe articolul 22, înregistrându-se doar 5 voturi ”pentru” din partea senatorilor PSD. Drept consecinţă, întreg articolul 22 a fost respins.
Bărbatul ALFA îşi arată... „supremaţia”! Aurel, mai sigur ca niciodată că nu va fi înşelat pe „Insula Iubirii”: „Îmi tai... Ei sunt NOROCOȘII! Salarii mărite pentru primari, viceprimari, pentru angajaţii din educaţie, din ANAF, ANI şi din gărzi...