Programul acesta ar trebui, conform declarației ministrului, să fie introdus în luna aprilie și se va adresa pacienților cu cancer. În paralel programele de chimioterapie și radioterapiei vor rămâne valabile ca și până acum, fiind intervenții vitale, a declarat ministrul,scrie sanatateatv.ro
"Am introdus un nou tip de program, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică pentru pacienții cu cancer, program chirurgical, în care tumora să fie scoasă și să fie plătit integral", a declarat Costache.
Acesta a spus și că își dorește să dispară listele de așteptare pentru imagistica performantă, pentru depistarea precoce a cancerului.
"Vrem să dispară listele de așteptare la tot ce înseamnă Computer Tomograf, Rezonanță Magnetică Nucleară și Pet CT".
Noul program va prevede creșterea finanțării pentru detecția precoce a bolii.
"Până acum era decontat integral tratamentul cu radioterapie și chimioterapie, care se adresează stadiului 3B și 4, stadiilor avansate. Cu noul program, va crește finanțarea pentru detecția precoce, ne dorim să dăm o șansă mai bună pacienților la diagnosticare."
România este pe ultimul loc în ce privește sistemul sanitar din Europa, conform raportului de țară publicat de Comisia Europeană.
"La sfârșitul lui noiembrie 2019 a fost publicat de către Comisia Europeană raportul de țară asupra sistemului sanitar și suntem pe ultimul loc în Europa la toate capitolele.
Cele mai deficitare din sistemul sanitar ar fi centrele de infarct miocardic. Acest lucru, spune, Costache, necesita schimbarea legislației.
"Mor prea mulți români din cauza acestei patologii, care poate fi tratată eficient, dacă am avea un număr suficient de centre."
Aceasta ar fi soluția urgentă pe care a găsit-o ministrul, până la construirea spitalelor regionale, prevăzută spre a fi finalizată în 2027, conform spuselor lui Costache.
Întrebat de unde vor veni banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor programelor naționale prevăzute în Legea Sănătății, Victor Costache a explicat că, prin accesul pacienților în clinicile private, vor fi economisiți banii pe care CNAS îi deconta în fiecare an pentru tratamentele românilor în străinătate. Doar în 2020, CNAS a plătit 120 de milioane de euro, conform declarației lui, scrie aceeași sursă.
De ce nu a fost activat sistemul RO-Alert în cazul cutremurului de noaptea trecută. Explicația lui Raed Arafat... Se fură orice în România! Traverse ce compun calea ferată s-au făcut nevăzute...