Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, elimina sintagma "la nivelul tarii" legata de voturile exprimate.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat astfel ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.
Prin modificarea adusa de Executiv, se revine la forma initiala a legii in care rezultatele votului unui referendum se valideaza cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor prezenti la vot.
Cinci referendumuri, de la Revolutie si pana in prezent
Din decembrie 1989 si pana in prezent, in Romania au avut loc pana acum cinci referendumuri pe diferite teme. Populatia a fost consultata prima data la doi ani de la caderea comunismului, cand a fost aprobata Constitutia Romaniei. Ultimul referendul a fost in 2009 si a vizat reducerea numarului de parlamentari.
La primul referendum organizat in 8 decembrie 1991, FSN, care era la putere, si PUNR au indemnat romanii sa voteze pentru schimbarea legii fundamentale a tarii. Astfel prima Constitutie democratica a fost aprobata prin plebiscit cu 77% din voturile celor aproape 11 milioane de romani prezenti la urne. Au trecut 12 ani intre primul si al doilea referendum post-decembrist.
In 18-19 noiembrie 2003, romanii au fost din nou chemati la urne, de data aceasta pentru revizuirea Constitutiei. Aproape 90% dintre cele zece milioane de cetateni care au venit la urne au votat pentru modificarile propuse atunci de Parlament, in timp ce impotriva au fost doar aproximativ 9% dintre alegatori.
In februarie 2007, PSD a sesizat Curtea Constitutionala despre initierea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. A fost infiintata o comisie care sa verifice acuzatiile la adresa sefului statului, iar in 5 aprilie curtea a decis ca descoperirile comisiei sunt motiv de suspendare. Referendumul a avut loc in 19 mai 2007. Din totalul celor opt milioane de romani prezenti la vot, 74,48% au fost impotriva suspendarii, in timp ce pentru au votat aproape un sfert.
Referendumul pentru alegerea sistemul de vot din Romania, desfasurat la 25 noiembrie 2007, a fost initiat de presedintele Traian Basescu. Atunci s-au prezentat la urne putin peste un sfert dintre alegatorii cu drept de vot, iar 81% au fost de acord introducerea votului uninominal.
Cel mai recent referendum a fost cel din 22 noiembrie 2009, pentru trecerea la parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Putin peste jumatate dintre romani s-au prezentat la urne, iar dintre acestia, 77,78% au fost pentru un legislativ cu o singura camera, iar 88,84% au vrut ca institutia sa aiba maximum 300 de parlamentari.