Live acumMireasa
Prime Time 20:00Observator Sport

Alegeri prezidențiale 2019: ce nu ai voie să faci în secția de votare

Alegeri prezidențiale 2019: primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 10 noiembrie, la nivel național, al doilea tur desfășurându-se pe data de 14 noiembrie 2019. Iată ce nu ai voie să faci în cabina de votare, având în vedere că anumite fapte sunt considerate infracțiuni, potrivit Codului Penal.

Alegeri Prezidentiale 2019 și ce inseamna frauda la vot. Alegătorii trebuie să știe ce nu au voie să facă în cabina de vot pentru se feri de fraudă

Alegerile prezidențiale 2019 au ca program de votare intervalul 7:00 - 21:00. Alegătorii trebuie să posede un act de identitate valabil, emis de statul român, cartea de indentitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, carnetul de serviciu militar.

Alegeri prezidențiale 2019. Ce nu au voie să facă alegătorii în cabina de vot

Frauda la vot înseamnă votarea celor care nu au acest drept. În plus, constituie fraudă votul de mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, utilizarea unui act de identitate fals sau nul. Frauda se pedepesește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi ((amenda penală aplicabilă este între 1.800 si 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

În timpul alegerilor prezidențiale 2019 este interzisă intrarea în cabina de vot a altei persoane decât a celei care votează. Alegătorul care, din motive constatate de biroul electoral al secției de votare, nu poate vota singur, are drept la un însoțitor.

O altă prevedere este aceea că alegătorii care participă la alegeri nu au voie să părăsească incinta secției de votare cu ștampila de vot, fiind considerat furt.

De asemenea, violarea secretului votului se pedepsește cu amendă între 600 și 90.000 lei. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, fapta este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau amendă între 1800 și 150 000 lei, plus exercitarea unor drepturi.

În cele din urmă, este interzisă în cabina de vot să faci fotografii sau clipuri video deoarece tentativa violării confidențialității votului se pedepsește conform articolului 393 din Codul Penal.

Potrivit sondajelor, dintre candidații la alegerile prezidențiale 2019, Klaus Iohannis se află pe primul loc în topul preferințelor românilor.

Citește și:

Sondaj

Cine vrei să fie președintele României?

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro