Ministrul a explicat ca exista o constrangere constitutionala privind data alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, in noiembrie. "Exista acea constrangere constitutionala, actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, ori exista acea constrangere de 20 de zile, adica, in momentul cand se organizeaza alegerile, presedintele este obligat de Constitutie in 20 de zile sa convoace Parlamentul in sedinta de constituire. (...) Nu reusesti nicicum sa ajungi la o data din luna noiembrie, deci data va fi 2 decembrie, chiar daca e dupa doua zile de sarbatoare", a explicat Dusa.
Constitutia stipuleaza ca Senatul si Camera Deputatilor sunt alese pentru un mandat de patru ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea Presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.
"Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia", se arata in Regulamentul Camerei Deputatilor.
De asemenea, "Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori", stabileste Regulamentul Senatului, fiind mentionat ca "validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum si depunerea juramantului de catre acesta".