Antena Căutare

Ambasadorul SUA: „Simplul fapt ca romanii pot protesta fara teama de a fi impuscati e un progres”

Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, a facut o declaratie-soc in cadrul unui discurs sustinut cu ocazia galei "Personalitatile Anului 2011". Gitenstein a comparat protestele din Romania cu cele din Siria, unde mii de oameni au fost ucisi in urma manifestatiilor impotriva presedintelui Bashar al-Assad.

"Simplul fapt ca oamenii isi pot exercita dreptul dat de Dumnezeu de a avea pareri diferite, fara a se teme ca vor fi impuscati de pe acoperisuri, este un semn al progresului. Daca aveti indoieli in aceasta privinta, intrebati-i pe cetatenii Siriei ce parere au", a spus Mark H. Gitenstein.

Iata discursul complet al ambasadorului SUA in Romania:

"Intai de toate pentru ca este un semn de mare pretuire sa fii inclus in compania selecta a castigatorilor de pana acum. Pe trei dintre ei ii cunosc personal. Castigatoarea de anul trecut, Ayse Sinirlioglu, ambasadoarea Turciei in Romania si Henri Paul, ambasadorul Frantei in Romania, sunt nu doar prieteni dragi de-ai mei, ci si diplomati alaturi de care am lucrat in Romania, asa ca le cunosc din experienta talentul deosebit. Ayse da dovada de o putere extraordinara si de o competenta iesita din comun. Henri a avut parte de cea mai dificila provocare de ordin diplomatic la Bucuresti: incercarea de a gasi puncte comune intre Nicolas Sarkozy si Traian Basescu. Este nevoie sa spun mai mult?

Apoi, ma refer bineinteles la predecesorul meu, Michael Guest, care imi este prieten si mentor, dar este si unul dintre cei mai buni diplomati de cariera ai SUA. Imi este greu sa cred ca sunt considerat la inaltimea celor trei mentionati.

In al doilea rand, daca merit acest premiu, se datoreaza faptului ca eu pasesc pe urmele unor inaintasi ilustri, predecesorii mei, intre care, evident, se numara Nick Taubman, Michael Guest, Jim Rosapepe si Al Moses, pe care ii si cunosc. Ei au pregatit acest moment dezvoltand relatia strategica dintre SUA si Romania, totodata mi-au fost si mentori. Insa mentori mi-au fost si alte persoane care isi indeplinesc acum mandatul la Bucuresti: nuntiul apostolic, prietenii mei ce reprezinta Marea Britanie, Germania, Canada, Austria, Turcia si multi altii care lucreaza cu mine zilnic, mult prea multi pentru a-i numi pe toti in aceasta seara. Si, bineinteles, nu mi-as putea indeplini misiunea fara excelentii angajati ai Ambasadei SUA, condusi anterior de Jeri Guthrie-Corn, iar in prezent de Duane Butcher, dar nici fara extrem de rabdatoarea mea secretara, Gigi Corral, care se afla aici in aceasta seara.

In cele din urma, nu m-as fi aflat aici daca vice-presedintele SUA nu m-ar fi convins sa accept aceasta misiune si nu l-ar fi convins pe presedintele SUA sa ma numeasca ambasador. De asemenea as vrea sa-i multumesc sotiei mele, Libby, care a facut exact ceea ce i-am spus vice-presedintelui Biden ca va face. I-am spus ca eu as fi poate un ambasador acceptabil, dar Lib va fi una dintre cele mai bune sotii de ambasador din lume. Si intr-adevar asa e. Ea este o contopire uimitoare a gratiei cu compasiunea. Libby, de ce nu te ridici in picioare?

M-am gandit indelung la ceea ce as spune in aceasta seara in cele cateva minute in care imi acordati atentia dumneavoastra.

Mesajul meu este unul de optimism pentru Romania. Desi inca odata vedem mii de cetateni in strada, in frigul iernii, exprimandu-si nemultumirea fata de situatia lor actuala, am incredere in aceasta tara si potentialul sau. Intai de toate pentru ca desi exista suficiente motive de descurajare, simplul fapt ca oamenii isi pot exercita dreptul dat de Dumnezeu de a avea pareri diferite fara a se teme ca vor fi impuscati de pe acoperisuri este un semn al progresului. Daca aveti indoieli in aceasta privinta, intrebati-i pe cetatenii Siriei ce parere au.

Apoi, pentru ca simt ca in aceasta multime exista o noua categorie de tineri sofisticati, educati, care cred in democratie si in puterea lor de a-si crea singuri viitorul. Poate ca acesti tineri au o atitudine cinica fata de partidele politice si presa existenta, insa au multe cunostinte despre internet si au incredere in propriile idei. Sunt sigur ca ei vor avea o influenta profunda si pozitiva asupra viitorului dumneavoastra. Ei nu sunt cei care lovesc jandarmii cu pietre. Ei se afla in strada pentru a-si demonstra pasnic dorinta de a face lucruri mai profunde si mai importante pentru Romania.

Sunt optimist fiindca acum, spre deosebire de acum douazeci de ani, Romania are in functiile de conducere oameni extrem de bine pregatiti, devotati, cu principii, care fac eforturi ca institutiile democratice sa functioneze. As vrea sa-i mentionez pe trei dintre ei, care lucreaza in institutii diferite ale statului.

Primul este un alt Mihnea, si el reprezentant al sferei diplomatice. Ma refer la Mihnea Constantinescu. Il cunosc bine pe Mihnea si am fost intotdeauna impresionat de intelegerea profunda a tuturor aspectelor ce intra in aria sa de competenta si de dorinta sa de a discuta sincer cu mine despre problemele practice cu care se confrunta Romania si despre modurile in care noi putem ajuta. Stie cum sa determine Guvernul Romaniei sa faca eforturi pentru gasirea unor solutii practice si nu se teme sa foloseasca acele parghii de putere pe care le cunoaste atat de bine pentru a atinge aceste obiective.

Pentru a fi un functionar de stat excelent trebuie sa fii nu doar pragmatic, ci si un om cu principii, dispus sa ramana mai presus de politica si sa ai curajul de a-ti pastra pozitia chiar si atunci cand infrunti cea mai apriga rezistenta. Nimeni nu exemplifica mai bine aceste trasaturi decat cele doua persoane pe care vreau sa le mentionez in cele ce urmeaza.

Daniel Morar este un om extraordinar de curajos si foarte competent. Imi aduc aminte ca acum cateva luni l-am dus pe procurorul SUA, Lanny Breuer sa il cunoasca. Lanny a iesit din biroul lui Daniel si mi-a spus: „asa da, procuror!" Si nu a spus acest lucru doar pentru ca biroul lui iti dadea impresia ca este genul de om caruia ii pasa foarte mult de un singur lucru: sa-si faca meseria asa cum trebuie si sa elimine coruptia din randul institutiilor statului.

Orice indoiala pe care ai putea-o avea cu privire la capacitatile lui Morar se risipeste cand incepe sa vorbeasca. Privirea lui patrunzatoare, serioasa te tintuieste in timp ce el iti adreseaza intrebari dificile, transmitand fermitate si hotarare. Pe scurt, trebuie sa ai capacitatea de a „spune adevarul puterii". Cu siguranta Daniel poate face acest lucru. Uneori, atunci cand esti functionar al statului, poti masura succesul mai degraba dupa numarul de dusmani, decat dupa numarul de prieteni pe care ii ai.

Asa cum am vazut in ultimele saptamani, acesta este si cazul lui Raed Arafat. Indiferent de care parte a dezbaterii privind reforma sanatatii te afli, este clar ca obiectiile sale la adresa proiectului de lege se datoreaza pastrarii principiilor sale. Insa, spre meritul lui Raed si al guvernului, el a reusit sa ia pozitie fara a fi manipulat de factorii politici, iar guvernul a reusit sa-l readuca in functie. Nobletea de care a dat el dovada este ingredientul esential in dialogul civic. Stim ca intoarcerea sa in functie este doar un inceput si nu stiu daca va conduce la un consens in privinta unei reforme semnificative a sistemului de sanatate. Dar sunt sigur de un lucru si anume ca Raed Arafat isi va apara principiile. Si sunt cu atat mai increzator pentru ca nu doar guvernul a recunoscut valoarea acestui om cu principii, ci si romanii obisnuiti, lucru constatat de guvern.

Mihnea, Daniel, Raed, va multumesc pentru eforturile voastre in numele poporului american. Pentru ca recunoastem valoarea unor functionari ai statului roman, va rog sa imi permiteti sa mentionez alte doua persoane pe care le vad in sala in aceasta seara - Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate si Bogdan Aurescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, doi principali parteneri de dialog ai Statelor Unite la Bucuresti. Sa ii aplaudam pe toti cinci. Il vad de asemenea pe presedintele Emil Constantinescu. El exemplifica cel mai bine puterea unui cetatean politician care are curajul de a schimba organizarea existenta.

Asadar, de ce sunt atat de optimist? Nu doar pentru ca Romania a inregistrat progrese incurajatoare in cazul unor importanti indici economici. Nu sunt economist si nu sunt suficient de inteligent pentru a sti daca economia Romaniei va prospera in urmatorii ani. Cred si sper ca asa va fi. Insa acest lucru nu poate fi controlat de Romania, el depinde de situatia din restul Europei si de alti factori.

Sunt totusi absolut sigur de un lucru: atat timp cat veti avea functionari de stat bine pregatiti, cu principii, independenti si curajosi precum cei trei mentionati, atat timp cat numarul lor continua sa creasca si atat timp cat entuziasmul, ingenuitatea si hotararea tinerilor romani sunt lasate sa schimbe Romania prin intermediul internetului, al societatii civile si al altor institutii, perspectivele acestei tari sunt nelimitate. Visurile lor vor deveni realitate si barbati si femei, oameni ca Mihnea, Daniel si Raed vor determina aceste institutii sa le respecte dorintele pentru binele tuturor.

Cea mai buna observatie facuta de faimosul ganditor francez Alexandre de Tocqueville atunci cand a vizitat tanara America, la inceputul secolului al XIX-lea a fost ca indiferent cat de remarcabile erau noua constitutie si sistemele de guvernare create de fondatorii Statelor Unite, poporul si valorile sale aveau sa fie secretul succesului Americii. Cred ca si in Romania de astazi este la fel.

Cel mai important atu pe care il aveti sunt oamenii si valorile pe care le impartasiti. Ma refer in special la tinerii romani care cred ca pot reinsufleti idealurile Revolutiei romane.

Va multumesc pentru onoarea acordata si nu uitati ca aveti toate motivele sa aveti incredere in propriul viitor si in capacitatea voastra de a-l fauri"

Articolul continuă după reclamă
Sah in Coalitie? UDMR analizeaza oportunitatea alegerilor anticipate... Alexandru Athanasiu despre "hora" lui Franks: Opozitia trebuie sa trimita imediat o scrisoare doamnei Christin...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x