- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pe 24 septembrie 2010, peste 8000 de politisti au dat "examenul" vietii in fata Palatului Cotroceni. De atunci,"caschetele" au avut multe de patimit, iar seful lor, Traian Igas, le-a servit mai mereu ca fel principal amenintarea cu disponibilizarile si balonul de sapun despre reorganizarea Ministerului de Interne (MAI).
Ca un om trecut prin febra examenelor- caci, asa cum il recomanda CV-ul, Igas are la activ vreo trei facultati si un bacalaureat, luat ce-i drept, pe la 23 de ani- ministrul a hotarat sa-i faca pe subordonatii sai sa-si merite locul in sistem. Asa ca, daca e ordin, cu placere, toata lumea sa pofteasca la interviu!
Un interviu banal si subiectiv care sterge insa tot trecutul profesional al unui lucrator - fie el de la Ordine Publica, de la Investigatii Criminale, din Jandarmerie, IGSU etc- cu ani de experienta, de munca si de realizari. Ceea ce ne indreptateste sa va intrebam, domnule ministru Traian Igas, in calitate de sef peste Interne, daca dumneavoastra credeti ca in acest mod veti reusi sa-i pastrati in sistem pe cei cu adevarat profesionisti si valorosi.
Si daca cinci, 11 sau 20 de intrebari sunt concludente intr-atat incat sa distrugeti viata unui om dupa 25 de ani de munca?! Pe cand o testare si pentru Domnia-voastra?
S-a strigat catalogul si pentru lucratorii de la Investigatii Criminale, Sectia 5!
Ieri a fost randul lucratorilor de la Investigatii Criminale din cadrul Sectiei 5 sa treaca prin febra testarii. Cu solicitare facuta de ziarul nostru la Politia Capitalei si aprobata, am intrat pret de juma de ora sa luam pulsul examenului si sa vedem cum stau candidatii cu emotiile si cu... cunostintele. Ca sa intre mai bine in atmosfera, si implicit in peisajul anilor de scoala, cei 21 de lucratori de la Investigatii Criminale au fost chemati pentru testare chiar intr-o unitate de invatamant de pe langa sectia de politie.
Ora 8:45, dimineata. Doi caini - adusi parca special pentru asistenta, probabil trimisii ministrului - ne ies in intampinare. Intram in scoala, iar presedintele Comisiei, de altfel Adjunctul Sectiei 5, ne face semn sa mergem int-o sala de clasa. In banci, asezati ca niste scolarei cuminti si disciplinati, mai bine de zece persoane isi asteapta randul la interviu. Vazand desenele facute de elevii care invata in respectiva scoala, expuse pe perete, ai senzatia ca bietii oameni asteapta parca sa se strige catalogul. Nu unul cu note bune sau proaste, ci cu disponibilizari. Altii fac ture-ture, pe hol. Un singur absent.
In mainile Comisiei de evaluare - formata dintr-un presedinte, un sef de birou, un ofiter de la Investigatii Criminale, doi reprezentanti din cadrul sindicatului SNPPC - sta soarta acestor oameni. Unii dintre ei cu ani grei de experienta in spate. Interviul cu pricina, pe cat de simplu, pe atat de subiectiv. Cinci intrebari profesionale.
Big Brotherul din sala de examen surprinde tot. Pentru mai multa transparenta... "Au fost doua variante de subiecte facute de dimineata, sigilate. Unul dintre candidati a fost chemat sa extraga varianta de examen. Intra un singur om, are timp de gandire, are timp sa-si structureze pe o ciorna subiectele si dupa vine si prezinta in fata comisiei. Sunt camere video instalate, iar candidatii pot veni dupa sa faca contestatie", povesteste comisarul-sef Iordache, adjunctul Sectiei 5.
Tot articolul, in Jurnalul National
134 de ministri si trei premieri au trecut pe la Palatul Victoria in 10 ani... Guvernantii au "miluit" Cultele cu un mld. $ in ultimii 20 de ani. Sumele, triple in anii electorali...