Mai multi senatori si deputati au reprosat ministrilor ca ii pun pe ei sa le gireze prin propriul vot asumarea guvernului pe controversatul pachet de masuri, in timp ce membrii cabinetului fug de camere pentru a nu fi nevoiti sa explice aceste reduceri bugetare.
Mai mult chiar, la capatul celor doua ore de discutii cu seful statului, premierul Emil Boc a fost convocat intr-o noua sedinta de catre parlamentari, discutiile in contradictoriu continuand pe ton ridicat, sustin sursele citate. Imediat dupa aceste discutii, premierul s-a deplasat la Ministerul Finantelor, aflat in imediata apropiere a Palatului Parlamentului, pentru a discuta cu ministrul Sebastian Vladescu despre scrisoarea de intentie cu FMI si proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament
Oful parlamentarilor in cadrul discutiei cu Traian Basescu a privit si intentia conducerilor Parlamentului de reducere a proopriilor indemnizatii cu 25%, unii din ei manifestandu-si nemultumirea fata de acest plan care le taie din beneficiile financiare. Calm, seful statului i-a mai temperat, prezentandu-le situatia actuala a bugetului, structura cheltuielilor si "ce inseamna ca statul sa se imprumute".
"Presedintele Basescu a prezentat o radiografie, ce masuri de austeritate trebuie luate astfel incat la anul sa avem crestere economica", a declarat Daniel Oajdea unul din deputatii mai critici la adresa actuali guvernari.
Conform acelorasi surse, Basescu i-a indemnat pe democrat-liberali cu functii sa dea dovada de "moralitate" si sa renunte fie la politica, fie la actionariatul unor societati care acum beneficiaza de contracte de stat, tocmai datorita accederii respectivilor in anumite demnitati si functii de stat.
Sfatul prezidential a suscitat unele reactii adverse. Silviu Prigoana a anuntat ironic ca isi va trece toata averea pe numele soacrei sale pentru a scapa de suspiciunile de clientelism politic.
Alti colegi de partid din randurile asa-zisilor "comunicatori" au reprosat ministrilor ca, inafara de Sebastian Vladescu sau Mihai Seitan, nu ies pe televiziuni sa explice populatiei beneficiile masurilor sociale pe care le au in calcul si ca ii lasa pe ei sa duca greul pe la diferite emisiuni tv.
Basescu a stat, a ascultat plangerile lor, a dat dreptate unora si apoi si-a reluat discursul de convingere a parlamentarilor de a vota in favoarea pachetului legislativ anticriza pe care Guvernul isi va suma raspunderea. Senatorii si deputatii PDL care aveau temeri in domeniu, au fost informati ca nu exista conditii pentru mentinerea pensiilor mici la nivelul de 350 de lei si ca reducerea cu 15% reprezinta o necesitate. In caz contrar, statul ar risca sa intre in incapacitate de plata a acestor pensii la finele acestui an, a avertizat presedintele asistenta formata din parlamentarii PDL.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat la finalul discutiilor ca presedintele a cerut ca masurile de austeritate trebuie sa se aplice "la toate ministerele, toate companiile, si nu doar catre populatie".
"Am discutat (n.r. cu seful statului) masurile de austeritate, situatia cheltuielilor bugetare si faptul ca trebuie ca aceste masuri de austeritate sa se aplice de sus pana jos, la toate ministerele, toate companiile, si nu doar catre populatie. Este absolut obligatoriu ca toti ministrii sa iasa cu masuri concrete", a precizat presedintele Organizatiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, dupa intalnirea parlamentarilor democrat-liberali cu Traian Basescu.
Deputatul a adaugat ca Guvernul isi doreste sa trimita Parlamentului pachetul de masuri de austeritate in cursul acestei saptamani. "Pana luni sa vina cu pachetul in Parlament, pentru ca si aici sunt procedurile parlamentare care dureaza", a mai spus Barbu.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, marti, dupa intalnirea sefului statului cu parlamentarii PDL, ca nu s-a pus niciun moment in discutie de a nu reduce cu 15% pensiile mai mici de 1.000 de lei. La randul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a aratat ca nu poate sa aiba loc o reducere diferentiata a pensiilor, deoarece aceasta ar presupune modificarea punctului de pensie.
"Nu se modifica in acest sens, pentru ca trebuie modificat punctul de pensie. Nu se poate acorda o scadere diferentiata", a spus Vladescu.