Antena Căutare

Basescu: Trebuie sa adoptam noul tratat pana la finele lui 2013, poate mai repede

Traian Basescu a atras atentia luni seara dupa lucrarile informale ale Consiliului European asupra adoptarii noului tratat de stabilitate pana la finalul anului 2013 sau chiar si mai repede.



"Sigur, se poate intampla sa intre in vigoare mai repede. (...) Nu exclud posibilitatea ca 12 state sa ratifice tratatul inainte de 1 ianuarie 2013. Vreau sa cred ca Romania va fi una din cele 12 tari", a spus Basescu.

Basescu a spus ca este un lucru "extrem de pozitiv" finalizarea, la Consiliu, a negocierilor legate de incheierea "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara".

"A mai ramas de clarificat, la nivel national, modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completa (...) As vrea sa o citesc, sa vedeti unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusa - inca nu avem varianta in limba romana, dar traducerea din engleza este urmatoarea: Regulile mentionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse in legea nationala a partilor contractante cel mai tarziu la un an de la intrarea in vigoare a tratatului, prin prevederi cu forta juridica si caracter permanent, de preferinta constitutional, sau prevederi care prezinta in alt mod garantii ca vor fi respectate si asumate pe tot parcursul proceselor nationale bugetare. Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional si li s-a dat si aceasta posibilitate. Romania nu are astfel de legi. In afara de Constitutie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma in Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi il avem nu da garantii de nemodificare decat prin revizuirea Constitutiei", a spus presedintele.

"A fost succesul acestei reuniuni", a spus mai presedintele.





Foto: Intact Images

Basescu, delegatiei FMI, BM, CE: Semnalele de la Bruxelles sunt pozitive... UDMR, Keleman Hunor: Nu trebuie sa negam posibilitatea ca alegerile anticipate sa fie o alternativa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x