Premierul si-a inceput discursul printr-o critica dezvoltata la adresa fostului ministru Calin Popescu Tariceanu, cu privire la anul 2008, cand Guvernul a fost condus de Partidul National Liberal. Acesta a remarcat ca in acea perioada Romania, desi a inregistrat o crestere economica de peste 8%, a ramas cu un deficit la buget de 5,4%, cauzat de investitiile ineficiente a banului public.
Politicile populiste nu vor scoate Romania din criza
"Oricine venea la guvernare in locul nostru era obligat sa ia aceleasi decizii dureroase. Cu politici populiste, de genul celor promovate de opozitie, Romania nu va iesi din criza. De rezultatele muncii noastre, de modul in care vom reusi sa ducem reforma pana la capat depinde succesul Romaiei", este de parere premierul.
Potrivit primului ministru, obiectivul fundamental al Guvernului este consolidarea reformelor, adoptarea deciziilor necesare pentru a pastra un deficit care poate fi acoperit. "Nu mai sunt vremurile din 2008. Orice roman poate vedea ca nu mai exista credit cu buletinul. Banii sunt scumpi, imprumuturile nu se mai dau usor", a adaugat premierul.
Romania plateste pensii atat cat are resurse
Referitor la legea pensiilor, primul ministru a adeclarat ca tara plateste atat cat are resurse sa o faca. "Credeti ca ar fi cineva sa spuna ca nu doreste sa mareasca pensiile daca tara si-ar permite? Tara poate sa plateasca atat cat are resurse. Aceasta reforma reprezinta un prim pas spre diminuarea deficitelor de la fondurile de pensii" a spus Boc.
Sanatatea are nevoie de resurse noi
In domeniul sanatatii, Emil Boc sustine ca Romania are nevoie de resurse noi pentru, precum si de o gestionare eficienta a celor de care dispune. Introducerea co-platii, a adaugat premierul, va reprezenta o sursa suplimentara pentru sistemul medical. In Romania, aproape 11 milioane de persoane nu platesc contributii la asigurarile de sanatate.