Temele enuntate de Victor Ponta atunci pentru motiunea de cenzura erau: infiintarea unei facultati in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, care presupune, in opinia opozitiei, "cedarea premierului Ungureanu in fata UDMR", precum si "cedarea in fata intereselor straine de a vinde ce a mai ramas din resurse" si "cedarea in fata dorintei baronilor care inca au ramas la PDL", cu referire la Hotararea de Guvern prin care se acorda bani primariilor.
Din declaratiile parlamentarilor USL, motiunea a fost semnata si de alesi ai PDL care ar putea vota asa incat guvernul sa fie dat jos.
Chiar daca in ultimele doua saptamani liderii USL au dat ca sigura data de 17 aprilie pentru depunerea motiunii de cenzura, este posibil ca aceasta sa mai fie amanata, asa cum reiese din declaratiile de vineri ale presedintelui PSD, Victor Ponta.
Desi, teoretic opozitia are la Senat si la Camera Deputatilor 214 parlamentari, cei din USL sustin ca mai au nevoie de doar 6 alesi ca sa faca o majoritate de 231. Adica atat cat au nevoie ca motiunea sa fie adoptata. Iar negocierile continua.
Miercuri, cei din opozitie vor incepe razboiul impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. In sedinta de plen, parlamentarii USL vor veni cu totii si vor incerca sa foteze un vot pentru schimbarea din functie a Robertei Anastase.
Asta inseamna ca USL isi va incheia astfel protestul parlamentar.
La prima sedinta de vot final, cel mai probabil pe 24 aprilie, deputatii puterii vor decide daca ii ridica sau nu imunitatea fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, acuzat de trafic de influenta si fals in declaratii.
Parlamentarii mai au si alte cateva sute de restante legislative, cum ar fi ratificarea Tratatului de guvernanta fiscla, modificarea constitutiei sau modificarea legii electorale.
foto: Intact Images