Antena Căutare

Iliescu: Experimentul Basescu va duce la alegerea presedintelui de catre Parlament

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", la ProTV, ca "experimentul" Traian Basescu va duce la modificarea Constitutiei in sensul alegerii presedintelui de catre Parlament.

Iliescu a afirmat ca declaratia facuta de Traian Basescu potrivit careia prima Constitutie dupa 1990 a fost "dupa chipul si asemanarea" liderului PSD a constituit "o apreciere facuta cu usurinta".

"As putea sa-i replic in acelasi fel. Ce ar fi daca ar fi dupa chipul lui Basescu aceasta Constitutie? In orice caz, experimentul lui Basescu cred ca va duce probabil la o modificare pe care o sustineau candva liberalii, anume ca presedintele sa fie ales de Parlament", a spus fostul presedinte.

Iliescu a apreciat ca climatul politic s-a deteriorat in ultimii ani, in lipsa dialogului politic si l-a identificat pe Traian Basescu drept "principalul vinovat".

Fostul presedinte a spus despre actualul sef al statului ca "nu a asimilat" principala atributie conferita de Constitutie, aceea de a fi factor de echilibru intre partide, puterile statului si societate.

Intrebat de ce, in aceste conditii, Traian Basescu a primit din partea alegatorilor doua mandate de presedinte, Iliescu a raspuns: "Asta este marea enigma si marea slabiciune a societatii romanesti. Arata nivelul de educare civica si la nevoie omul se lasa ademenit, cumparat. Am ajuns la expresii primitive de cumparare de voturi. Degeaba dupa aia omul constata ce prostie a facut, dar atunci la vot i se ofera o suma de bani, o punga de alimente si merge si voteaza ce i se cere".

Ponta, defavorizat de insusirea unui "limbaj basescian"

Intrebat ce opinie are despre afirmatile facute recent de presedintele PSD, Victor Ponta, ca Traian Basescu este "Scaraotchi, dracul", Ion Iliescu a raspuns: "Sunt formule retorice, mie nu prea imi plac asemenea formule. Din pacate, (Ponta - n.r.) se lasa antrenat de limbajul lui Basescu, pentru ca domnul Basescu a adus in viata politica acest limbaj de mahala".

Intrebat daca i-a spus si lui Victor Ponta ca nu agreeaza aceste formule de limbaj, Iliescu a raspuns: "Ba da, i-am spus si public si in particular. Il defavorizeaza o asemenea chestiune, insusirea limbajului basescian nu este de bun augur pentru nimeni, mai ales pentru un lider social-democrat, care ar trebui sa introduca in viata politica un limbaj mai civilizat".

Sursa: Jurnalul National

Iliescu: Am avut motive sa il fac prostanac pe Geoana, a torpilat sansele lui Nastase la presedintie... Udrea nu o mai vrea pe Ridzi in PDL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x