Antena Căutare

PDL a cedat presiunilor UDMR si a renuntat la asumarea raspunderii pe reorganizarea Romaniei

UDMR si PDL nu au reusit sa ajunga la o intelegere in sedinta coalitiei de marti dimineata pe tema proiectului privind reorganizarea administrativa in 8 judete, fiecare dintre cele doua parti ramanand la punctul de vedere avut anterior: PDL sustine proiectul si adoptarea lui prin asumarea raspunderii, UDMR vrea discutarea propriului proiect cu cele 16 regiuni de dezvoltare, dar, mai intai de toate, adoptarea statutului minoritatilor nationale, asa cum s-a stabilit prin protocolul coalitiei de acum cateva luni.

UPDATE 16.40: PDL a anuntat ca renunta la asumarea raspunderii pe proiectul de reorganizare teritoriala a Romaniei

CITESTE si ...

Statutul minoritatilor - istoria unui proiect vechi de 6 ani

Kelemen Hunor: Daca PDL insista cu reorganizarea, nu va mai fi majoritate in Parlament

Reprezentantii Uniunii la sedinta coalitiei au dat si un termen clar pentru adoptarea, indiferent cum, a statutului minoritatilor: cel tarziu 25 iunie, potrivit unore surse politice.
Termenul are o semnificatie importanta pentru liderii Uniunii, si anume faptul ca la acea data UDMR are convocata sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali, sedinta menita a analiza stadiul indeplinii obiectivelor propuse pentru primul semestru.


Va trebui sa facem pe 25 iunie la CRU bilantul semestrului I. Va dati seama ce atmosfera va fi acolo daca nu avem acest proiect adoptat?

Noi ne-am facut datoria in coalitie, deocamdata PDL ne este dator vandut, intai sa-si respecte intelegerile si apoi vom mai vedea si cu reorganizarea. Noi cerem doar sa se respecte protocolul coalitiei", spun sursele citate.

Si tot de reactia liderilor din teritoriu de respingere a „diluarii" Tinutului Secuiesc in judetul cu capitala la Brasov leaga conducerea UDMR si refuzul propunerii facute de PDL: asumarea la pachet a proiectului celor 8 judete cu statutul minoritatilor.

Liderii Uniunii invoca Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale care prin art. 16 obliga partile state semnatare sa se abtina sa ia masuri care, modificand proportiile populatiei din arii locuite de persoane apartinand minoritatii nationale, sunt indreptate impotriva drepturilor si libertatilor decurgand din principiile inscrise in conventia-cadru.

In acest context, udemeristul Attila Korodi a anuntat clar ca, daca PDL pluseaza si decide asumarea prin raspundere a proiectului de reorganizare in 8 judete, UDMR va vota in mod cert preconizata motiune de cenzura impotriva Guvernului.

Cat priveste proiectul propriu-zis al celor 8 judete, deputatul UDMR Mate Andras a declarat ca PDL nu a prezentat partenerilor de guvernare "un text, un proiect de lege concret" ci "doar ce a fost prezentat si in presa".

Sursa: Jurnalul National

Statutul minoritatilor - istoria unui proiect vechi de 6 ani... Leonard Orban: Romania si Bulgaria au un "tratament diferit" fata de celelalte state pentru Schengen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x