Antena Căutare

Pivniceru: Declaratia lui Basescu m-a lasat perplexa. Sistemul judiciar n-are legatura cu Schengen

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a declarat, vineri, la emisiunea "Vorbe Grele", ca acuzatiile aduse justitiei de catre seful statului au lasat-o "perplexa" si ca nu se poate spune despre sistemul judiciar ca este "raul suprem in Romania". Afirmatiile presedintelui AMR vin dupa ce Traian Basescu a lansat critici dure la adresa justitiei din Romania, despre care considera ca este principalul motiv pentru care tara nu este credibila.

"Este poate printre putinele imprejurari din viata mea cand realmente sunt lasata perplexa de o astfel de declaratie. Este ceva de neimaginat sa mergi dincolo de textul constitutional, care-ti confera doar facultate de mediere - ca doar in acest scop a fost conferita supravegherea functionarii autoritatilor statului si respectarea Constitutiei, pentru a exercita medierea - sa refuzi cu obstinatie a media acest lucru si sa acuzi de-o maniera impardonabila unul din pilonul statului", a declarat Mona Pivniceru la emisiunea moderata de Victor Ciutacu.

"Nu se poate, sub nicio forma si sub niciun pretext, sa arunci din realizarile oricui ar fi pe seama sistemului judiciar in mod general si sa-l acuzi ca este raul suprem in Romania", a adaugat presedintele AMR.

Sistemul judiciar n-are legatura cu Schengen

Mona Pivniceru a tinut sa mai precizeze ca obligatiile asumate de Romania in cadrul procesului de aderare la Schengen nu au absolut nicio legatura cu sistemul judiciar.

"Eu va aduc programul Schengen si il verificam pe capitole, pe domenii, pe masuri, pe responsabili. (...) Si eu am fost curioasa sa vad in ce masura libertatea de circulatie a cetateanului poate fi afectata intr-un fel sau altul de sistemul judiciar", a declarat Pivniceru.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, intr-o conferinta de presa, ca niciun sistem de justitie din UE nu a facut atata rau vreunei tari precum cel romanesc, apreciind ca CSM nu a functionat corespunzator in mandatul trecut si "a adus Romania acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credibilitatii".

Seful statului a facut aceste declaratii referindu-se la problemele pe care ineficienta sistemului de justitie le-ar putea ridica in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

"Nu exista niciun sistem de justitie in interiorul UE care sa fi facut atata rau vreunei tari cat rau a facut romanilor si Romaniei. Au facut-o din nepasare, din credinta ca sunt Dumnezei si din dispret si pentru interesul national, din dispret si pentru interesul romanilor de a trai intr-o tara in care sunt protejati de lege", a spus atunci Basescu.

"Este greu de inteles cum o institutie formata din judecatori face atata rau din punctul de vedere al credibilitatii unei tari. La judecatori te asteptati la mult mai mult. Dar asta este! Avem o justitie independenta care considera ca ei i se cuvine tot, iar de romani nu-i pasa. Asta in conditiile in care sunt foarte multi judecatori dedicati meseriei lor, gata sa-si faca datoria, dar din pacate in varful lor este o structura care reprezinta justitia si care face mult rau romanilor si Romaniei. Oricat s-ar supara si doamna Pivniceru si doamna cu sotul arestat, doamna Costiniu. Le place, nu le place, acesta este adevarul", a mai spus Basescu in aceeasi conferinta de presa.

Planul "B" al premierului Boc: Imprumutul de pe piata... Iliescu: Am avut motive sa il fac prostanac pe Geoana, a torpilat sansele lui Nastase la presedintie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x