- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
"Eu am zis ca am acceptat aceasta pozitie ca o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala. Ministrul trebuie sa fie un om politic, este normal. Nu este o perioada scurta, ci una lunga. Orice decizie va avea multe aspecte si influente politice. Daca stau, voi fi o persoana extrem de rigida, neflexibila si nedoritoare sa inteleaga anumite lucruri. Prefer pozitia de mai jos. Prefer partea pur tehnica, sa mi se dea sa fac asta, asta si alte chestii decat urgenta ca pana acum, dar nu la o pozitie politica", a spus ministrul Sanatatii, intr-o emisiune televizata, precizand ca ar putea face o treaba mai buna dintr-o pozitie tehnica decat intr-o functie politica.
Raed Arafat a mai declarat ca, desi este o perioada critica, este nevoie de proiecte noi si investitii in sistemul sanitar romanesc.
"Aceasta perioada este extrem de critica pentru noi. Am pus la punct o strategie. Eu as dori sa ma ocup de o chestie care este in evolutie. Nu pot spune ca nu pot duce si alte proiecte pe care le-am inceput sub un ministru politic. Nu exclud sa duc mai departe anumite proiecte incepute sub un ministru politic", a spus ministrul.
"Sa ne concentram in investitii, dotare, resursa umana pe aceste 53 de spitale cel putin un an de zile. Eu nu as vrea sa modificam aceasta lista. Am aceste 53 de spitale, cand vor incepe sa functioneze, sa mai preluam. Dar pentru acest moment este suficient", a explicat Arafat.
Ministrul a mai declarat ca noua Lege a Sanatatii ar putea intra in dezbaterea Parlamentului cel mai devreme in februarie-martie 2013, acum fiind discutata cu expertii europeni.
"Acum legea se discuta cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne intereseaza sfaturi pe reforma asigurarilor, a spitalelor, ca structura. As zice ca legea este inca in constructie si in lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii, n.r.) se ocupa si acum de lege", a spus ministrul Sanatatii.
"Realist, orice dezbatere nu poate incepe inainte de februarie-martie. Decizia privind Legea sanatatii este un politica", a mai spus ministrul Sanatatii.
Firmele de medicamente, materiale si aparatura vor semna un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia, a explicat ministrul.
Raed Arafat a precizat ca doreste introducerea unui cod de etica pe care sa-l adopte firmele de medicamente in afacerile cu statul.
"Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente care au venit in cadrul unei delegatii din SUA. In SUA, nimeni - nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot - nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica. Codul de etica al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei daca nu respecta acest act. Ideea unui cod de etica, a unui angajament fata de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect".
"O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domniul medical, este o practica foarte raspandita", a precizat ministrul Sanatatii.
FOTO: Intact Images