Antena Căutare

Raportul Curtii de Conturi in cazul Udrea: niciun prejudiciu, doar abateri in achizitii

In raportul despre Ministerul Turimului, Curtea de Conturi precizeaza ca a verificat legalitatea cheltuirii banilor publici, pentru obiectivele solicitate de comisia parlamentara de ancheta si "nu a consemnat abateri de la legalitate si regularitate care sa determine producerea de prejudicii si nici fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale".

Cu toate acestea, s-au inregistrat abateri de la legalitate si regularitate, care s-au consemnat in procesul-verbal de constatare, inregistrat la Ministerul Dezvoltarii si Turismului si la Curtea de Conturi, se mai mentioneaza in raport.

Principalele deficiente consemnate in procesul-verbal de constatare se refera la nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind exercitarea controlului financiar preventiv propriu si a controlului financiar preventiv delegat, certificarea in privinta realitatii, regularitatii si legalitatii platilor, precum si modul de intocmire si utilizare a documentelor financiar contabile.

Potrivit raportului, Curtea de Conturi a solicitat Autoritatii Nationale pentru Reglementare si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) efectuarea unor verificari de specialitate la Ministerul Turismului, in vederea clarificarii aspectelor privind legalitatea atribuirii contractelor mentionate de comisia parlamentara de ancheta.

In urma acestor verificari, ANRMAP "a retinut unele deficiente privind organizarea si desfasurarea procedurilor de achizitii publice (nerespectarea termenelor de publicare a anuntului de atribuire, intocmirea referatului de oportunitate dupa incheierea contractului, lipsa documentului constatator din dosarul achizitiei etc.)".

Aceste abateri constatate au fost sanctionate "cu amenda sau avertisment" de catre ANRMAP, se arata in raportul Curtii de Conturi, adaugandu-se ca ANRMAP nu a consemnat abateri care sa conduca la anularea unor contracte de achizitii publice, fapt ce ar fi determinat producerea unor prejudicii in bugetul Ministerului Turismului.

Ministrul Elena Udrea a fost anchetata, in vara si toamna anului 2009, de o Comisie parlamentara, pentru modul in care Ministerul Turismului a gestionat cateva contracte privind organizarea si promovarea unor evenimente publice.

Comisia, condusa de liberalul Ludovic Orban, a intocmit un raport in care solicita, printre altele, revocarea din functie a Elenei Udrea, precum si inceperea urmaririi penale in cazul acesteia pentru savarsirea unor fapte prevazute de codul penal cum ar fi abuz in serviciu contra intereselor publice si neglijenta in serviciu.

In 22 decembrie 2009, Elena Udrea a declarat, la audierile in comisiile parlamentare pentru functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, ca Parchetul General a decis neinceperea urmarii penale impotriva sa, aratand ca acuzatiile aduse de comisia de ancheta condusa de Ludovic Orban sunt nefondate.

Partidul „independentilor“: afaceristi in faliment sau experti in tranzactii cu statul... VIDEO: Boc i-a luat microfonul unui reporter, acuzand presa de dezinformare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x