Antena Căutare

Remus Cernea, "marul discordiei" dintre Romania si China: Deputatul a pus in pericol relatiile diplomatice dintre tari

Remus Cernea si alti trei deputati romani au periclitat relatiile diplomatice Romania - China dupa ce au facut o vizita, ce-i drept neoficiala, in Taiwan. Ca urmare a actiunilor lor, MAE a retras pasaportul de serviciu al lui Cerna, incercand sa se distanteze de alegerile deputatului.

Remus Cernea, independent, social-democratii Ninel Teia si Ovidiu Iane si democrat-liberalul Costica Canacheu s-au aflat zilele acestea in Taiwan, intr-o vizita de "informare" spun ei, care sa duca la stabilirea unor relatii de colaborare economica, stiintifica, turistica si culturala intre Romania si Taiwan. In tara, insa, situatia a fost vazuta altfel de politicieni. MAE a ajuns chiar sa dispuna masuri pentru retragerea pasaportului de serviciu folosit de Cernea.

Aceasta masura "extrema" a fost luata de Ministerul Afacerilor Externe pentru ca nu doreste sa incurajeze astfel de vizite care par, cel putin, oficiale, mai ales in zone precum Taiwan, "care nu au fost recunoscute de statul roman".

Nu cu mult timp in urma, Victor Ponta a plecat in delegatie spre Republica Populara Chineza pentru a restabili relatiile bilaterale dintre cele doua tari. In acest context, politicienii ar fi trebuit sa evite Taiwan, avand in vedere faptul ca dupa Razboiul Civil Chinez., Republica Populara Chineza a intrerupt orice legatura cu acestia.

Dupa scandalul iscat in tara, Cernea a emis o declaratie oficiala, preluata de Mediafax: "In legatura cu scandalul declansat, ma astept si imi doresc ca aceasta tema sa fie tratata cu rationalitate, intelepciune si pragmatism de catre autoritatile romane, in sensul de a stabili relatii de colaborare economice in viitor cu Taiwan. 16 tari membre UE au reprezentante economice ale Taiwanului, iar Uniunea Europeana de asemenea are o reprezentanta la Taipei, iar China in 2010 a semnat un acord economic cu Taiwanul. [...] Tema de fond a acestei discutii nu este Remus Cernea, ci stabilirea unor relatii de colaborare economica, stiintifica, turistica si culturala intre Romania si Taiwan. Am fost intr-o vizita neoficiala de informare care sa puna bazele unui viitor dialog extins si ale unei colaborari intre Romania si Taiwan. Am fost invitat de catre reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava. El a venit in Romania, ne-am intalnit acum trei luni. Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia au reprezentante economice ale Taiwanului si beneficiaza de investitii de sute de milioane de euro. De ce nu ar face si Romania acelasi lucru?", a adaugat Remus Cernea".

96 de ani de batalia de la Marasesti. Programul manifestatiilor din Vrancea... Exclusiv! Interviu cu tortionarul Alexandru Visinescu: "Eram un amarat! Nu eu sunt de vina, nu puteam sa refuz ordi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x