Antena Căutare

UPDATE! Guvernul si-a asumat raspunderea pentru noul Cod al Muncii. Boc: "Vrem sa realizam o Romanie competitiva"

Puterea si Opozitia se infrunta astazi in Parlament. Miza este Codul Muncii. Guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentarilor pentru noua lege, iar Opozitia va depune o motiune de cenzura. Asta nu-i sperie pe alesii puterii, care au inca majoritatea in cele doua camere.

"Prin aceste modificari dorim sa realizam o Romanie competitiva, in care romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca. Este un cod pentru modernizarea Romaniei", a incheiat premierul Emil Boc.



UPDATE 11:20 Boc: "Se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 3.000 delei angajarea fara certificat medicat. Codul Muncii actual interzice solicitarea la angajare a testelor de graviditate. Acest test este in continuare interzis"


UPDATE 11.15:
"Un element nou pe care il introducem se refera la relatia angajat-sindicat. S-a propus ca reprezentantii angajatilor sa poata negocia un contract colectiv de munca . Contractul pe perioada nedeterminata ramane regula, insa se mareste durata contractului pe perioada determinata. Marim durata de la 24 de luni, la 36 de luni."


UPDATE 11.10:
"Referitor la concedierile colective, exista interdictia ca angajatorul sa faca noi angajari timp de 9 luni, in acest fel incercam sa eliminam suspiciunea legata de eventuale abuzuri"

UPDATE 11.05:
"In privinta muncii la negru intervin elemente noi: se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care sunt folositi astfel mai mult de 5 angajati, intervine si pedeapsa penala. Angajatorii care utilizeaza munca la negru nu mai au dreptul o perioada de pana la 5 ani sa participe la licitatii, sa primeasca fonduri publice sau europene. Se doreste descurajarea completa a celor care ar incerca sa utilizeze in continuare munca la negru."

UPDATE 11.00:


UPDATE 10.50:
Boc: "Motiunea de cenzura pe Codul Muncii nu are nici o sansa sa treaca"


UPDATE 10.00:





Oamenii spun raspicat ca nu sunt de acord cu noul Cod al Muncii. "Daca vor modificari ca in UE, sa dea si salarii ca in UE", acuza unul dintre protestatari.

Miscarile de strada nu i-au impresionat insa pe membrii Guvernului. Aseara s-au intalnit pentru a face ultimele modificari la Codul Muncii, iar in aceasta dimineata vor merge in fata Parlamentului pentru a-si asuma raspunderea pentru noua lege.

"Este o procedura cu totul si cu totul anormala, care denota un guvern fara sustinere si incapabil sa-si treaca prin parlament, prin majoritatea parlamentara, legi importante pentru tara", a spus Victor Ponta.

Liderii opozitiei au anuntat ca vor prezenta o motiune de cenzura intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate".

Cu toate acestea membrii guvernarii sunt foarte increzatori in procesul de adoptare al noului Cod. "Evident ca motiunea de cenzura va pica, va fi respinsa, nu va intruni numarul necesar de voturi pentru inlaturarea Guvernului", crede Sever Voinescu, deputat PD-L.

Chiar daca nu-si fac griji din cauza motiunii, alesii Puterii se tem de reactia oamenilor de rand. Ca nu cumva sa se repete incidentul de anul trecut, cand Adrian Sobaru a sarit de la un balcon al salii de plen, parlamentarii puterii au decis ca la sedinta de astazi sa fie lasati in sala de plen doar ziaristii.

"Speram ca pana la urmatorul eveniment sa avem si o formula prin care sa asiguram securizarea tuturor celor care participa", a spus si Roberta Anastase.

Vor fi in schimb proteste in mai multe orase din tara. Sindicalistii ameninta ca vor iesi in strada in fiecare zi pana la votul motiunii de cenzura. Atunci vor organiza un miting de amploare in fata Parlamentului. In cazul in care motiunea cade, protestatarii se vor muta la Cotroceni pentru a-i cere presedintelui sa nu promulge Codul Muncii.

Foto: Intact Images

Boc: "Motiunea de cenzura pe Codul Muncii nu are nici o sansa sa treaca"... Legea zilierilor a fost lasata de Guvern in afara Codului Muncii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x